Nastavak razgovora o iranskom nuklearnom programu

Izvor: Blic, 10.Jan.2014, 00:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak razgovora o iranskom nuklearnom programu

Iran i velike sile nastavili su danas razgovore o spornom nuklearnom programu Teherana u cilju da se dogovore o sprovođenju sporazuma postignutog pre dva meseca.

Iako obe strane izražavaju nadu da bi sporazum mogao biti postignut, razlike oko nastojanja Irana da unapredi kapacitete za obogaćivanje uranijiuma bi mogle odložiti sprovođenje dogovora, ali i ojačati kritičare sporazuma Vašingtona i Teherana, ocenjuje agencija Asošiejtid pres.

Portparolka visoke predstavnice >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton rekla je da "ostaju neka pitanje da se reše" u razgovorima, što je potvrđeno i u izjavi potrparola iranskog ministarstva spoljnih poslova.

Danas su se formalno sastali zamenik iranskog ministra spoljnih poslova Abas Aragči i Helga Šmit iz EU kao predstavnica šest svetskih sila - SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Nemačke.

Iz SAD je najavljeno da će razgovorima prisustvovati i Vendi Šerman iz Stejt departmenta, što, prema AP-u, ukazuje na to da Vašington želi da bude pristuan ako se prevaziđu razlike i sutra, na kraju dvodnevnog sastanka, bude objavljen sporazum.

Iz Moskve je danas saopšteno da je ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao telefonom s iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem o pitanijima sprovođenja Ženevskog sporazuma.

Izvori kažu da je Iran na sastanak došao sa zahtevom da se postrojenje korišećno za istraživanje i razvoj obogaćivanja uranijuma izuzme iz ograničenja na obogaćivanje.

Predstavnici šest sila, međutim, kažu da se prema preliminarnom sporazumua iz Ženeve od 24. novembra zabranjuje svo obogaćivanje iznad pet odsto, čak i za istraživanje i razvoj.

Prema tom sporazumu, Iran je pristao da ograniči obogaćivanje na pet odsto, što je dovoljno za nuklearne reaktore. Iran se takođe obavezao da neće praviti 20-postotno obogaćeni uranujim, što je na "tehnički korak" od materijala potrebnog za nuklearno oružje, kao i da će neutralizovati zalihe takvog uranijuma.

Istovremeno, sporazum omogućava Iranu da nastavi obogaćivanje uranijuma u svrhe istraživanja i razvoja, što je rupa u dogovoru koju, prema izvorima, Teheran želi da iskoristi kako bi proizvodio 20-postotno obogaćeni uranijum u postrojenju Natanz.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Iran i EU postigli dogovor

Izvor: B92, 10.Jan.2014

Ženeva -- Predstavnici Irana i EU postigli su danas u Ženevi dogovor o sprovođenju prelaznog sporazuma o nuklearnom programu Teherana...Taj sporazum, kako je naveo zamenik ministra spoljnih poslova Irana Abas Aragči, tek treba da ratifikuju zemlje potpisnice..."Pronašli smo rešenja za sve nesuglasice,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.