Izvor: RTS, 08.Feb.2023, 12:05

Skupština Srbije, nastavak rasprave o amandmanima - administrativni odbor usvojio ostavku Zvonimira Stevića

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su pretres po amandmanima na set pravosudnih zakona kojih ima više od 1.000. Na dnevnom redu su 32 tačke, a među njima su i predlozi zakona o sudijama, javnom tužilaštvu, Visokom savetu sudstva, Visokom savetu tužilaštva i o uređenju sudova. Administrativni odbor Skupštine Srbije usvojio je na sednici ostavku koju je na funkciju poslanika Socijalističke partije Srbije podneo Zvonimir Stević. Predložio je Skupštini da konstatuje prestanak >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mandata Steviću.
Najvažnija izmena odnosi se na izmeštanje izbora sudija i tužilaca iz parlamenta, čime se, kako je ocenjeno, vrši depolitizacija pravosuđa, a zakoni se donose i kako bi se uskladili sa izmenjenim Ustavom, u oblasti pravosuđa.

Opozicija najavljuje da neće glasati za zakone jer se, po njihovom oceni, politizacija pravosuđa nastavlja kroz izbor istaknuth pravnika koje bira skupština za sastav saveta koji objavljuju konkurse za izbor sudija i tužilaca.
Administrativni odbor Skupštine Srbije usvojio je na današnjoj sednici ostavku koju je na funkciju poslanika Socijalističke partije Srbije podneo Zvonimir Stević
Odbor je predložio Skupštini Srbije da konstatuje prestanak mandata Steviću.
Stević je podneo ostavku na funkciju poslanika nakon što se na društvenim mrežama pojavio snimak na kom se vidi kako gleda video za odrasle za vreme sednice Skupštine Srbije o Kosovu.
Jučerašnja rasprava protekla je u polemikama koje su se bavile odnosom Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, koji je, po oceni predsednika Aleksandra Vučića, narušen.
Spekulisalo se juče da će biti smenjena i potpredsednica Narodne skupštine iz redova socijalista Snežana Paunović, ali je ona to demantovala.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Poslanici kritikuju način izbora za Visoki savet tužilaštva, ministarka odbila amandmane

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Feb.2023

Poslanici opozicionih partija kritikovali su danas Predlog zakona o Visokom savetu tužilaštva i pokušavali da obrazlaže amandmane kojima bi se promenio način izbora članova saveta koji će birati tužioce, a koje je Vlada odbila.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.