Nastavak protesta u Jemenu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Feb.2011, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak protesta u Jemenu

SANA -

Oko 3.000 demonstranata izašlo je danas na ulice jemenske prestonice Sane, petog dana protesta u kojima se zahtevaju reforme i odlazak predsednika Alija Abdulaha Saleha, na vlasti 32 godine.

Mali kontingent policije pokušao je suzavcem i palicama da rasturi demonstrante, uglavnom studente i aktiviste za ljudska prava, kada su kretali sa Univerziteta u Sani ka centru grada, ali oni su nastavili put uzvikujući slogane protiv predsednika Abdulaha Saleha.

Dopisnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << agencije Frans pres javlja da su ponovo izbili sukobi između demonstranta, koji su se uputili ka predsedničkoj palati u Sani, i pristalica vladajuće stranke.

Dve grupe su jedna drugu gađale kamenjem i bilo je lakše povređenih.

Juče su se već sukobile hiljade demonstranata sa aktivistima vladajuće partije.

U ovim protestima ne učestvuje parlamentarna opozicija.

Ostavka egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka posle višednevnih demonstracija postavila je pitanje stabilnosti Jemena i drugih vlada u regionu - saveznica SAD, navodi agencija AP.

SAD su u nezgodnom položaju jer se zalažu za demokratske reforme, ali žele stabilnost Jemena koji smatraju saveznikom u borbi protiv islamskih ekstremista.

Saleh, koji je 32 godine na vlasti, je pored libijskog lidera Moamera Gadafija i sada svrgnutog Hosnija Mubaraka, jedan od arapskih lidera sa najdužim stažom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.