Nastavak procesa za rehabilitaciju Draže Mihailovića

Izvor: Press, 24.Jan.2013, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak procesa za rehabilitaciju Draže Mihailovića

Po najavama pravnih zastupnika, očekuje se da potom sud donese konačnu odluku o zahtevu za rehabilitaciju.
Prvi osnovni sud u Beogradu je 5. oktobra proglasio Mihailovića mrtvim i kao datum njegove smrti utvrdio 31. jul 1946. godine.
Ta odluka je bila preduslov za okončanje postupka rehabilitacije.
Zahtev za rehabilitaciju su 2006. godine podneli Mihailovićev unuk Vojislav Mihailović, profesori Smilja Avramov i Kosta čavoški,Srpski liberalni savet i Udruženje jugoslovenske >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << vojske u otadžbini.
Zahtevom je zatraženo poništenje presude od 15. jula 1946. godine,kojom je Mihailović osudjen na smrt zbog kolaboracije s nacističkim okupatorima i kojom su mu oduzeta sva gradjanska prava.
Dva dana kasnije, 17. jula 1946. godine, streljan je kao državni neprijatelj "broj jedan", ali nije objavljeno gde je streljan i sahranjen. Postupak za rehabilitaciju je počeo 16. septembra 2010. godine.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nastavljena Dražina rehabilitacija

Izvor: B92, 25.Jan.2013, 01:35

Beograd -- U Višem sudu u Beogradu svedočenjem istoričara Branka Latasa nastavljen je postupak za rehabilitaciju Dragoljuba Draže Mihailovića...Saslušanje Latasa predložio je SUBNOR, a on će svoj iskaz završiti 22. februara, za kada je zakazan nastavak procesa. Viši sud će odluku o rehabilitaciji...

Nastavak na B92...

Beograd: Nastavak postupka za rehabilitaciju Draže Mihailovića

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Jan.2013

Pred Višim sudom u Beogradu nastavlja se postupak za rehabilitaciju vođe četničkog pokreta Dragoljuba Draže Mihailovića. Postupak će biti nastavljen svedočenjem istoričara Branka Latasa. Prvi osnovni sud u Beogradu proglasio je prošle godine Mihailovića mrtvim posle gotovo 60 godina, a...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.