Nastavak pregovora Izrael-Palestina

Izvor: B92, 14.Avg.2013, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak pregovora Izrael-Palestina

Jerusalim -- Izraelski i palestinski pregovarači počeli su prve direktne pregovore, nakon petogodišnjeg prekida, s ciljem da se okonča višedecenijski sukob dve strane.

Sve delegacije sastale su se u Jerusalimu, ali je sama lokacija na kojoj su se sastali tajna.

Izraelska vlada objavila je kratko saopštenje i video snimak na kojem se vidi kako se glavni pregovarači Izraela, Jicak Molčo i Cipi Livni, rukuju sa palestinskom delegacijom predvođenom Saebom Erekatom. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Današnji pregovori rezultat su intezivne američke diplomatske inicijative koju je vodio državni sekretar Džon Keri. Keri je u prethodnom periodu šest puta boravio u regionu Bliskog istoka.

Ovo je od 2000. godine treći pokušaj Izraelaca i Palestinaca da postignu kompromisno rešenje kojim bi konačno bilo rešeno palestinsko pitanje.

Do sastanka je došlo samo nekoliko sati pošto su izraelske vlasti oslobodile 26 Palestinaca, što je bio zahtev palestinskih vlasti da bi se vratile za pregovarački sto. Izrael je ukupno do sada oslobodio 104 palestinska zarobljenika.

Pregovori se, na neki način, odvijaju u senci realizacije izraelskog plana izgradnje više od 3.000 novih domova za jevrejske doseljenike. Palestinske vlasti ranije su upozorile da bi, zbog toga, pregovori mogli da budu prekinuti u svakom trenutku.

Palestinci žele da njihova buduća država obuhvata Zapadnu obalu, Gazu i istočni Jerusalim. Te teritorije izraelska vojska okupirala je u ratu 1967. godine.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nastavak pregovora Izrael-Palestina

Izvor: Akter, 15.Avg.2013, 00:36

Izraelski i palestinski pregovarači počeli su prve direktne pregovore, nakon petogodišnjeg prekida, sa ciljem okončanja višedecenijski sukob

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.