Izvor: B92, 20.Mar.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak nasilja na Kosovu - fromirana zona poverenja u Mitrovici

Portparol KFOR-a Filip Anido saopstio je u ponedeljak da je u Gnjilanu pronadjeno telo mrtvog Albanca u automobilu i da policija UN-a istrazuje slucaj, javlja Beta. Anido je rekao da je oko 40 Albanaca u Korentinu kamenovalo dva srpska automobila, ali da su pripadnici KFOR-a sprecili vece incidente. On je dodao da je u Prizrenu zapaljena jedna srpska kuca, a jos pet u Obilicu i Kosovu Polju. Pozare su ugasile lokalne vatrogasne brigade, uz vojnike KFOR-a, izjavio je Anido.

Portparol >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << KFOR-a saopstio je da su vojnici medjunarodnih snaga formirali, kako se izrazio, zonu poverenja u okolini Istocnog mosta koji deli Kosovsku Mitrovicu na srpski i albanski deo. On je dodao da ce ta zona biti prosirivana narednih dana i da ce "sve osobe koje su namerne da prete javnom miru biti uklonjene i sprecene da udju u zonu". Dodavsi da ce KFOR i policija UN imati "vidljivo prisustvo" kako bi obezbedili mirno okruzenje, Anido je rekao da je potrebno obezbediti svim gradjanima i etnickim grupama koji zive u blizini da se krecu slobodno i izgrade normalan zivot.

Portparol Srpskog nacionalnog veca Kosovske Mitrovice Nikola Kabasic izjavio je da se Srbi u tom gradu neosnovano zadrzavaju u pritvorima, iako optuznice koje se podizu protiv njih nemaju nikakvog osnova ili dokaza. U izjavi za jagodinsku televizije "Palma plus", Kabasic je rekao da se u istraznom zatvoru u Kosovskoj Mitrovici u pritvoru nalaze 42 Srba, dok je 70 Srba proslo proceduru hapsenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.