Nastava na jezicima nacionalnih manjina na više televizija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Mar.2020, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastava na jezicima nacionalnih manjina na više televizija

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je u uslovima vanrednog stanja uporedo sa nastavom na daljinu na srpskom jeziku, u školama širom Republike Srbije pripremilo i nastavu na daljinu za učenike koji nastavu pohađaju na maternjem, odnosno jeziku nacionalne manjine.

U saradnji sa Radio televizijom Vojvodina, kao i lokalnim i manjinskim medijima u ponedeljak, 23. marta 2020. godine, počelo je snimanje i emitovanje časova maternjeg jezika, na osam manjinskih jezika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << - albanskom, bosanskom, bugarskom, hrvatskom, mađarskom, rumunskom, rusinskom i slovačkom. U Republici Srbiji više od 44.000 učenika u osnovnim i srednjim školama pohađa celokupno obrazovanje na jednom od ovih osam jezika.

Kako bi se obezbedili što raznovrsniji i kvalitetniji digitalni i drugi onlajn resursi za realizaciju nastave na daljinu na jezicima nacionalnih manjina značajnu podršku Ministarstvu pružaju nacionalni saveti nacionalnih manjina.

Nastava na daljinu na mađarskom jeziku snima se u Subotici u produkciji RTV Panon. Časovi mađarskog jezika od 1. do 4. razreda emitovaće se i na drugom kanalu Radio televizije Vojvodina. U saradnji sa ministarstvom matice, omogućen je pristup svim materijalima koji su na raspolaganju nastavnicima i učenicima u Mađarskoj, a koji su u skladu sa planom i programom nastave i učenja u Republici Srbiji.

Emitovanje časova na albanskom jeziku počinje u ponedeljak, 30. marta na televizijama RTV Vranje, RTV Preševo i RTV Bujanovac. Takođe, kompletan materijal će biti dostupan i na jutjub (YouTube) kanalu Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine.

Za učenike koji se školuju na bosanskom jeziku u saradnji sa Nacionalnim savetom bošnjačke nacionalne manjine pripremljeni su časovi za nastavu na daljinu od prvog razreda osnovne do trećeg razreda srednje škole. Snimci su dostupni na YouTube kanalu saveta. Ministarstvo prosvete je uspostavilo saradnju i sa Maticom bošnjačkom i lokalnom "Sandžak televizijom", a Nacionalni savet bošnjačke nacionalne manjine je pozvan da se uključi i doprinese svojim iskustvom i znanjem u pripremi kvalitetnog obrazovnog sadržaja.

Za podršku obrazovanju na daljinu na bugarskom jeziku Ministarstvo je postiglo dogovor sa TV "Kopernikus“ o snimanju i emitovanju časova maternjeg jezika od 1 do 4. razreda. Započeta je priprema časova i postignut dogovor sa lokalnom medijskom kućom, RT "Caribrod" u Dimitrovgradu. Časovi će biti emitovani na kanalu RTC i reemitovaće se na kanalu 608 preko IPTV, na kanalu 19 SBB televizije, na RTS koji se emituje preko STB i na TV Kopernikusu.

Časovi na rumunskom jeziku za učenike od 1. do 8. razreda biće emitovani na drugom kanalu Radio televizije Vojvodine, RTV OK Kovačica, RTV Pančevo i TV Banat iz Vršca.

Za nastavu na daljinu za rusinski jezik do sada je snimljeno po 3 časa za svaki razred od 1 do 8. razreda. Podršku učenicima i roditeljima u učenju na daljinu pružaju nastavnici i Nacionalni savet rusinske nacionalne manjine, putem različitih vidova elektronske komunikacije.

Za hrvatski jezik na daljinu, časove snima RTV u OŠ "Matko Vuković" u Subotici. Časovi Hrvatskog jezika za učenike od 5 do 8. razreda će biti emitovani na drugom programu Radio televizije Vojvodina.

Časovi slovačkog jezika snimaju se u OŠ "Jan Čajak" u Bačkom Petrovcu i studiju TV Petrovac. Obrazovne emisije će biti emitovane na TV Petrovac koji ima domet na teritoriji Vojvodine. Časovi će moći da se prate i odloženo na sajtu Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine.

Raspored emitovanja časova na jezicima nacionalnih manjina će se kontinuirano postavljati na linku na baneru "Obrazovanje na daljinu na jezicima nacionalnih manjina".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Nastava za đake na jezicima manjina na više televizija

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Mar.2020

Ministarstvo iznelo plan nastave na daljinu za pripadnike nacionalnih manjina...Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je u uslovima vanrednog stanja uporedo sa nastavom na daljinu na srpskom, u školama širom Srbije pripremilo i nastavu za učenike koji uče na maternjem, odnosno jeziku...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.