Nastanak poreske obaveze

Izvor: Politika, 22.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastanak poreske obaveze

Obaveza po osnovu poreza na imovinu nastaje danom sticanja prava, odnosno danom početka korišćenja nepokretnosti. Ako se radi o izgradnji novog objekta, poreska obaveza nastaje danom izdavanja upotrebne dozvole. Kada je reč o adaptaciji ili rekonstrukciji, danom osposobljavanja. Pošto je ovaj porez vezan za samu nepokretnost, poreska obaveza nastaje onog trenutka kada je poreski obveznik stekao neko pravo na nepokretnosti, bez obzira na to da li je i faktički došao u posed.

Pored >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prava svojine, to može biti i pravo plodouživanja, pravo upotrebe i pravo stanovanja, pravo vremenskog korišćenja (tajm-šering), pravo dugoročnog zakupa stana ili stambene zgrade u skladu sa zakonom kojim je uređeno stanovanje (stanovi koji se dodeljuju zaposlenima u zakup). Sva ova prava ograničavaju vlasnika koji ne može da koristi nepokretnost. Iz tog razloga je predviđeno da lice koje koristi nepokretnost plaća porez na imovinu.

Kada je u pitanju porez na prenos apsolutnih prava koji se vezuje za pravni posao prenosa nekog od ovih prava sa jednog na drugo lice, poreska obaveza nastaje danom zaključenja tog pravnog posla, tj. danom zaključenja ugovora o prenosu ovih prava na nepokretnosti. Stoga smrt kupca posle punovažno zaključenog i overenog ugovora kod nadležnog suda ne oslobađa od plaćanja ovog poreza; tu obavezu preuzimaju naslednici.

U slučaju kada ugovor o kupoprodaji nije punovažan, bilo zato što nije overen u sudu ili je u vreme zaključenja, na primer, bilo nedozvoljeno prenošenje prava korišćenja, a kupac je stupio u posed nepokretnosti, smatra se da je poreska obaveza nastala onog dana kada je kupac stupio u posed nepokretnosti, tj. kada je obavljena primopredaja. U slučaju kada se zaključuje ugovor o kupoprodaji stana ili objekta u izgradnji, koji je u trenutku zaključenja ugovora buduća stvar, poreska obaveza nastaje onog dana kada je kupac došao u posed, odnosno kad je stupio u faktički odnos sa nepokretnošću, na primer kada je preuzeo ključeve i uselio se, bez obzira na stepen izgrađenosti objekta i preostale radove, upotrebnu dozvolu i isplatu cene.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.