Naslovna strana

Izvor: Politika, 22.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naslovna strana

Slučaj prvi sa sredine jučerašnje naslovne strane. Posle dve godine smo, zahvaljujući novinarki "Politike" Miroslavi Derikonjić, saznali da su se, u Dečjoj klinici u Tiršovoj u Beogradu, dva lekara potukla usred operacije, da su ostavili na operacionom stolu dvanaestogodišnje dete sa otvorenim stomakom i otišli napolje da se tuku. Dete je, srećom, ostalo živo, neki specijalizant je završio operaciju, a ona dvojica i danas rade kao lekari, operišu neku drugu decu, možda baš vašu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Ali, to nije najgore. Najgore je to što sam skoro sigurna da je kojim slučajem to dete umrlo, da ta dvojica lekara i onih nekoliko sestara i specijalizant koji je dovršio operaciju, nikada ne bi uprli prstom u krivca, makar to bio onaj sa kim su se do pre pet minuta tukli po hodnicima bolnice.

Slučaj drugi sa vrha naslovne strane. U Kragujevcu je uhapšeno deset profesora Pravnog fakulteta, među kojima i bivša pomoćnica ministra prosvete, svi osumnjičeni da su prodavali ispite i diplome ovog fakulteta. U policijskoj akciji "Indeks" otkriveno je da su pojedini studenti "polagali" ispite i pre nego što su upisali fakultet.

I to nije ono najgore. Najgore je što je sasvim verovatno da će pohapšenim korumpiranim profesorima, ako dođu do suda, suditi i neki od studenata koji su kupili diplomu. A oni dobro znaju da sve ima svoju cenu, i ispit i diploma i mesto u sudu i oslobađajuća presuda i nečije ćutanje i, konačno, pravda.

Slučaj treći sa dna iste naslovne strane. Nijednoj organizaciji za zaštitu ljudskih prava i nijednom borcu za zaštitu ljudskih prava u Srbiji ni na kraj pameti nije da se malo bori i za prava dvojice vojnika VJ, koje su pripadnici OVK 1999. godine zarobili i predali Amerikancima koji su ih, potom, odveli u tajni zatvor CIA-e u Nemačkoj gde su zlostavljani.

Ni ovo nije najgore. Najgore je to što ima onih koje će diskriminacija nekih boraca za ljudska prava prema Srbima i Srbiji možda i ubediti da ima nečeg u nama što nije vredno ni borbe, ni ljudskog odnosa, a ni bilo kakvih prava.

Pa, ni sve to nije ono najgore. Ono najgore je što o svemu ovome pišem ja koja sam više puta do sada dala mito lekarima i nikada o tome nisam pisala u novinama, osim kada su to radili drugi. Još gore je što sam, tek pola u šali, rekla da bih volela da su mi roditelji kupili fakultetsku diplomu za odličan uspeh u osnovnoj školi. A najstrašnije je to što ponekad pomislim da nepravda koju nam čine može da opravda nepravdu koju smo mi učinili drugima.

[objavljeno: 22/02/2007]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.