Nasleđe za miroljubivi svet

Izvor: RTS, 07.Sep.2009, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nasleđe za miroljubivi svet

Pokret nesvrstanih i danas neophodan u promovisanju svetskog mira i bezbednosti u 21. veku, ocenjeno na skupu "Istorija i nasleđe za miroljubivi svet" u Beogradu. Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio, gostujući u Drugom dnevniku RTS-a, da će Srbija svim diplomatskim sredstvima nastaviti odbranu nacionalnih ineresa.

Pokret nesvrstanih, koji okuplja dve trećine zemalja sveta, danas je ponovo afirmisan u Beogradu, gde je i osnovan pre skoro pola veka. Učesnici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << međunarodne konferencije, "Istorija i nasleđe za miroljubiv svet", ocenjuju da je Pokret nesvrstanih i dalje neophodan u promovisanju svetskog mira i bezbednosti u 21. veku.

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić ponovio je gostujući u Drugom dnevniku RTS-a, ono što je istakao u govoru na početku skupa, da Srbija danas vodi energičnu, izbalansiranu i nezavisnu spoljnu politiku sa jasno definisanim prioritetima. "To su odbrana Kosova, integracije u EU i razvoj dobrosusedskih odnosa", naveo je ministar.

"Imamo veru u sposobnost i u ispravnost naših ciljeva da viziju sprovedemo u delo i pored svih teškoća kojima smo izloženi u sprovođenju politike", naveo je ministar, ističući da će Srbija svim diplomatskim sredstvima ćemo nastaviti odbranu naših nacionalnih ineresa.

"Nameće se potreba za stvaranjem dobrih odnosa sa dve trećine čovečanstva, odnosno 118 zemalja", smatra šef srpske diplomatije i navodi da većina tih zemalja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Jeremić je istakao da je zahvaljujući principijelnoj podršci ubedljive većine članica nesvrstanih u UN usvojena rezolucija kojom se od Međunarodnog suda pravde traži mišljenje o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Dobro nasleđe za ostvarenje nacionalnih interesa

Te zemlje su takođe veoma zanimljivo tržište i učinićemo sve da poboljšanjem političkih odnosa sa tim zemljama otvorimo vrata za šanse za našu privredu, ističe ministar.

"Naš centralni prioritet ostaje isti. To je integracija u EU. Međutim, i pored toga nastavićemo angažovanje sa Pokretom nesvrstanih. Imamo dobro nasleđe i učinićemo sve da to iskoristimo u cilju ostvarenja državnih interesa", naveo je Jeremić.

Učesnici današnje konferencije ocenili su da je Pokret nesvrstanih i danas, 20 godina posle samita u Beogradu, i dalje neophodan u promovisanju svetskog mira i bezbednosti u 21. veku.

Podsetivši na istoriju Pokreta nesvrstanih Jeremić je ponovo izrazio želju da Srbija, u saradnji s bivšim jugoslovenskim republikama, organizuje samit u Beogradu 2011. godine, kada se obeležava 50 godina od prvog skupa održanog u Beogradu. 

Srpski šef diplomatije uveren je da, 20 godina kasnije, države nastale od bivše Jugoslavije, iako imaju status posmatrača u Pokretu nesvrstanih, mogu da učine dosta na ponovnom osvajanju uloge Pokreta kao važnog igrača kada je reč o miru i bezbednosti u svetu.

Izuzetan značaj Pokreta nesvrstanih na međunarodnoj sceni

Ministar spoljnih poslova Nigerije Alhadži Džibril Maigari ocenio je da je Pokret nesvrstanih i dalje neophodan na svetskoj političkoj sceni, istakavši da su svetu danas potrebne radikalne promene zbog izazova terorizma, siromaštva i gladi.

Skupu se obratio i nekadašnji predsednik Republike Kipar Džordž Vasos Vasiliju koji je rekao da se Pokret nesvrstanih mora pozabaviti pitanjem sve veće razlike između razvijenih i zemalja u razvoju.

Skupu, iako je najavljen, zbog zdravstvenih problema nije prisustvovao Budimir Lončar, savetnik za međunarodne odnose hrvatskog predsednika Stjepana Mesića.

Srbija je poslednjih meseci pokrenula široku diplomatsku inicijativu da, u saradnji sa ostalim zemljama nastalim na teritoriji bivše Jugoslavije, organizuje Samit nesvrstanih u Beogradu 2011, kada se i navršava pola veka od osnivačkog skupa ove međunarodne organizacije, koji je održan u prestonici nekadašnje Jugoslavije.

Tanjugu su iz ministarstava spoljnih poslova Slovenije, Hrvatske, BiH i Crne Gore stigle potvrde da će šefovi diplomatija o toj ideji razgovarati sa srpskim kolegom Jeremićem krajem septembra u Njujorku, na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Pokret nesvrstanih zemalja koji su sredinom 1950-tih utemeljili prvi indijski premijer Džavaharlal Nehru i predsednici Egipta i Jugoslavije Gamal Abdel Naser i Josip Broz Tito, danas ima 118 država-članica i 15 posmatrača, zemlje i međunarodne organizacije.

Srbija ima status posmatrača, a predsednik Boris Tadić učestvovao je na poslednjem samitu u julu ove godine u Egiptu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.