Nasleđe Zorana Pavlovića

Izvor: RTS, 01.Nov.2012, 21:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nasleđe Zorana Pavlovića

Otvorena izložba Zorana Pavlovića u Galeriji RTS-a. Izložba će biti otvorena do 15. decembra.

U Galeriji RTS-a otvorena je izložba Zorana Pavlovića, koja podseća na delo jedne od naših najsvestranijih stvaralačkih ličnosti u drugoj polovini 20. veka.

Ugledni slikar, vrsni pedagog, autor niza likovnih monografija i eseja, kao član Likovnog saveta Nacionalne televizije, mnogo je doprineo da se publici približi prostor u kome se trenutno nalaze njegova dela. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Zoran Pavlović verovao je da je slikarski posao mukotrpan, da okupira čitavu ličnost kako bi se savladala likovna materija i iznedrila istinski angažovana poruka.

Svako njegovo platno bunt je ili opomena. Šezdesetih godina 20. veka, na primer, oglasio se protiv generala Franka, reagovao je na studentske proteste 1968. godine, a slika "Balkanski ginjol", nastala krajem prošlog stoleća, "obračunava se sa bombardovanjem koje smo preživeli".

"Kratko reći, Zoran Pavlović spada u one ličnosti, kakve su bili Stojan Ćelić, Miodrag V. Protić, koje ne možete samo kroz jedan deo njihove delatnosti sagledati, već samo celinom njihove moćne stvaralačke ličnosti", ističe autor izložbe Nikola Kusovac.

Mada je na početku svog stvaralaštva bio jedan od vodećih predstavnika srpskog enformela, za svoju umetnost je govorio da je apstraktna figurativnost.

Zoran Pavlović radio je vitraže, mozaike, freske, a na izložbi se nalazi i monumentalna tapiserija "Dama sa vitezovima".

Za plodan rad dobio je između ostalih Oktobarsku nagradu grada Beograda i Sedmojulsku nagradu za likovne umetnosti.

Izložba je otvorena do 15. decembra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.