Izvor: B92, 07.Maj.2013, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nasilje u školama i dalje problem"

Beograd -- Nasilje u školama i dalje je značajan problem s kojima se suočavaju deca, njihove porodice, škole i druge institucije, kaže zaštitnik građana Saša Janković.

On je na sednici Odbora za prava deteta, na kojoj je razmatran izveštaj Zaštitnika građana o pravima deteta u 2012, kazao da se uočava izvestan pomak u postupanjima škola i inspekcijskom nadzoru.

Međutim, prema njegovim rečima, škole ne primenjuju pravila postavljena Zakonom o osnovama sistema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obrazovanja i vaspitanja i Pravilnikom o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje.

Janković je dodao i da se od 34 preporuke koje je Zaštitnik građana uputio zbog nasilja u školi u prošloj godini, 15 odnosilo na fizičko i psihičko nasilje zaposlenog u školi nad učenikom.

On je naglasio i da je izveštaj pokazao da je praksa telesnog kažnjavanja deteta u cilju njegovog vaspitanja i disciplinovanja i dalje u visokom procentu prisutna u odnosima roditelja i dece.

Prema njegovim rečima, roditeljima su nedostupne informacije o štetnosti tog metoda vaspitanja, ali i informacije o tehnikama pozitivnog roditeljstva kao alternativi i usluga savetovanja o veštinama roditeljstva ne na principima moći i kontrole, već na načelima uvažavanja ličnosti deteta.

U izveštaju Zaštitnika građana navedeno je da je u oblasti prava deteta ta institucija u 2012. primila 409 pritužbi, a po sopstvenoj inicijativi istraživala 16 slučajeva. Ukupan broj predmeta je bio 425, što čini 9,5 odsto od ukupnog broja pritužbi koje je Zaštitnik građana primio u 2012. godini.

Zaštitnik građana je preko internet stranice namenjenoj deci (www.pravadeteta.rs ) primio i odgovorio na 65 pitanja dece ili odraslih zabrinutih za položaj dece.

Pitanja koja je Zaštitnik građana primio preko internet stranice su se najčešće odnosila na: kvalitetno obrazovanje (18), poštovanje detetovih najboljih interesa (devet), pravo na odgovarajući životni standard (sedam) i pravo na odmor i rekreaciju (četiri).

Janković je danas kazao da je u odnosu na prethodnu godinu, broj pritužbi u oblasti prava deteta neznatno povećan, ali da to ne znači da su prava deteta ugrožena već da je povećano poverenje u zaštitnika građana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.