Nasilje u porodici - nasilnika odmah iz stana

Izvor: B92, 05.Avg.2015, 20:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nasilje u porodici - nasilnika odmah iz stana"

U borbi protiv sve češćih slučajeva nasilja u porodici policija priprema uvođenje zakonske mere po kojoj bi nasilnik odmah po prijavi bio izbačen iz stana.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti traži od medija da prestanu senzacionalistički da izveštavaju o nasilju nad ženama.

Poslednjih meseci, gotovo bez predaha, nižu se slučajevi nasilja u porodici, a još su brojne žrtve koje ćute, trpe i broje, a ne bi trebalo da bude tako.

Poslednji takav >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slučaj izazvao je konkretnu reakciju nadležnih. Novu meru u Zakonu o policiji.

„To je austrijski model. Onda žrtva makar ima mir i ne mora da razmišlja da li će nekoga da prijavi jer posle nema gde da živi“, ističe ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Policija na tom novom zakonskom modelu radi sa poverenicom za zaštitu ravnopravnost Brankicom Janković.

Ona je oštro reagovala na senzacionalističko izveštavanje pojedinih medija o slučaju nasilja u porodici glumice Mine Lazarević i traži da takva praksa odmah prestane.

I nevladin sektor šalje istu poruku: Nasilje u porodici je krivično delo i ne treba da bude tabu tema, ali broj prodatih novinarskih primeraka je jedno, a svest o tuđoj nesreći nešto sasvim drugo.

„Identitet mora da se sačuva. Ni po društvenim mrežama ni po tabloidima ne treba intima. Izveštavati o nasilju - da, ali mora da postoji prava mera da se zaštite žrtva i porodica“, navodi Dragana Soćanin iz udruženja „Roditelj“.

Teško da se na etičnost u radu pojedinih novinara može uticati samo apelima, ali Zakon je nešto drugo.

U kriminalističkoj policiji biće formiran specijalni tim koji će se baviti nasiljem u porodici. Na konkretnu primenu novih mera u reagovanju na takve slučajeve sačekaćemo još najmanje šest meseci.

Ne čekajte i ne ćutite.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.