Nasilje nad LGBT osobama ne sme se tolerisati

Izvor: Mondo, 20.Feb.2017, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nasilje nad LGBT osobama ne sme se tolerisati

Veliki broj slučajeva zločina iz mržnje ostaje bez sudskog epiloga, što šalje poruku da je nasilje na ulicama dozvoljeno, a što država toleriše, rekao je danas direktor YUKOM-a Milan Antonijević.

Foto: MONDO

"To je jasan signal da se država mora uključiti u borbu protiv nekažnjivosti, a javni govor političara mora biti usmeren ka stvaranju tolerancije", rekao je Antonijević na završnoj konferenciji pod nazivom "Položaj LGBT osoba u Srbiji".

Na >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << toj je konferenciji predstavljena danas pravna analiza Komiteta pravnika za ljudska prava YUCOM, čiji je cilj upravo efikasnija primena antidiskriminacionih zakona.

U tom je smislu zaključeno da je neophodno usvojiti protokole o postupanju u slučajevima zločina i govora iz mržnje.

U saopštenju s današnjeg skupa navodi se da bi protokoli omoghcili da efikasnije bude uređeno postupanje policije i tužilaštva, ali takođe i obrada i objavljivanje statističkih podataka o izvršenim zločinima iz mržnje.

Protokolima bi se moglo osnažiti delovanje pripadnika policije, tužilaštva i sudija i to tako da u svom postupanju posebnu pažnju posvete primeni Krivičnog zakonika, smatraju učesnici konferencije.

Oni su govorili danas i o verbalnom nasilju zastupljenom u medijskom izveštavanju, pri čemu je istaknuto da bi redakcije trebalo da se pridržavaju Kodeksa novinara, u kojem se navodi da je svaki novinar dužan da se suprotstavi kršenju ljudskih prava, a ne da se ostavlja prostor za slobodno etiketiranje LGBT osoba.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.