Nasamareni evropski političari priznali  prevario ih lažan Kličko

Izvor: B92, 26.Jun.2022, 10:47

Nasamareni evropski političari priznali " prevario ih lažan Kličko

Posle gradonačelnice Berlina Franciske Gifej, i gradonačelnika Beča Mihaela Ludviga nasamario je lažni kolega iz Kijeva Vitalij Kličko.

Ludvig je priznao da je imao video razgovor sa lažnim Kličkom.

Gradonačelnike Berlina i Beča prevario je očigledno haker koji je koristio pravi fotomaterijal Klička i napravio kompjutersku animaciju.

Ludvig je za javni servis ORF rekao da mu je na kraju razgovora bilo nešto sumnjivo. On, za razliku od koleginice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz Berlina, nije prekinuo razgovor nakon sumnjivih izjava.

Zbog lažnih video razgovora Kličko je upozorio svoje kolege porukom da se paze i da on razgovara samo preko zvaničniih kanala, da razgovara samo na nemačkom ili engleskom i da mu ne treba prevodilac.

Razgovor Ludviga sa fejk Kličkom izazvao je ruganje šefa Slobodarske partije (FPO) u Beču Dominika Nepa.

"Sada i Ludvig ima svoju Ibicu", poručio je on i zatražio objavu celokupnog razgovora, jer, kako kaže, postoji sumnja da je gradonačelnik izneo poverljive informacije i strateške interese zvaničnog Beča.

Direktor Direkcije za državnu bezbednost i obaveštajnu službu Omar Haiđavi-Pirher ukazao je da je proteklih nedelja aktivno ukazivano na opasnost "dip fejkova".

"Taj fenomen nije ništa novi i predstavili smo krajem maja Nacionalni akcioni plan koji predviđa mere protiv takve vrste kriminala", rekao je on.

Poručio je da političari pre razgovora treba da stupe u kontakt sa državnom bezbednošću koja bi provela potrebnu proveru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.