Nasa otvara Međunarodnu svemirsku stanicu za turiste od 2020.

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Jun.2019, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nasa otvara Međunarodnu svemirsku stanicu za turiste od 2020.

Američka agencija Nasa saopštila je danas da će od iduće godine uz plaćanje odobravati svemirskim turistima i firmama da koriste Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS) za kraće boravke.

"Nasa otvara Međunarodnu svemirsku stanicu za komercijalna putovanja", rekao je u Njujorku Džef Devit, finansijski direktor američke svemirske agencije.

Nasa će dozvoliti do dve kratke privatne misije godišnje, rekao je drugi zvaničnik Robin Gejtens.

To će biti boravci >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << do 30 dana, navela je Nasa a potencijalno do dvanaestak privatnih astronauta bi moglo da boravi na MSS-u godišnje.

Privatne astronaute će isključivo prevoziti dve kompanije koje za sada razvijaju letelice za Nasu, Spejseks sa kapsulom Kru Dragon i Boing koji gradi kapsulu Starlajner.

Te kompanije će birati klijente i naplaćivaće put što će biti najskuplji deo avanture, otprilike 58 miliona dolara povratni put, koliko su prosečno naplaćivali Nasi za prevoz njihovih astronauta.

Međtim turisti će dodatno platiti Nasi boravak u orbiti, za hranu, vodu i ceo sistem podrške na Stanici, što će koštati oko 35.000 dolara na noć po astronautu, rekao je Džef DeVit.

Međunarodna svemirska stanica ne pripada Nasi, ona je sagrađena sa Rusijom od 1988. i druge zemlje učestvuju i šalju astronaute, međutim SAD kontrolišu većinu njenih modula.

Ovo neće biti prvi svemirski turisti, američki biznismen Denis Tito bio je prvi, 2001. godine, on je tada platio Rusiji oko 20 miliona dolara za taj put.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.