Narodno graditeljstvo Lebana

Izvor: RTS, 22.Mar.2011, 01:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narodno graditeljstvo Lebana

Najinteresantniji primeri narodnog graditeljstva na području opštine Lebane, nakon istraživanja Republičkg zavoda za zaštitu spomenika, našli su se u Atlasu narodnog graditeljstva tog kraja.

Prostrana, sada potpuno oronula, turska kuća u selu Lipovici, podignuta na skoro hiljadu metara nadmorske visine nekad je pripadala Zamber begu, po kome je i mahala Zamberci dobila ime.

Najstarija građevina u lebanskom kraju ima priču dugu 200 godina. Krajem 19. veka njeni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vlasnici su postali Nikolići, doseljenici iz Pčinje. U njoj su se rađale i stasale generacije porodice Nikolić. Vreme je, ipak, učinilo svoje i kuća neumitno propada. 

Šezdesetpetogodišnji Stojan Nikolić, vlasnik turske kuće, kaže da više nema snage da se bori sa zubom vremena: "Do pre deset godina u kući je živeo moj otac. Od tada sve više propada, ja sam se iselio jer nisam imao sredstava da je popravim. Kuća je velika, pa treba mnogo para, a mi ovde u Lipovici jedva preživljavamo."

Čuvari narodne tradicije

Na samo desetak kilometara od administrativne linije sa Kosovom i Metohijm, bez dobrog puta niko se ne nada putnicima namernicima, a ima šta da se vidi. Nešto niže, u Lipovici, je i domaćinstvo Mladenovića, nalik na muzej narodnog graditeljstva. Kuća sa tremom je, početkom 20. veka, bila mnogo bučnija nego danas.

"Školske 1905/06. godine ovo je bila škola sa 80 đaka. Kasnije je tu živela čitava moja porodica, nas osamnaestoro", priča Slobodan Mladenović. "Danas gledamo kako kuća propada i ne možemo sami ništa da učinimo, ni za nekadašnju školu, ni za staru kuću s tremom."

Najstarija vodenica u ovom kraju hranila je hlebom Bogdanoviće još od turskog doba i nikada nije prestajala da radi. Zbog buka levinja i točka koji se okreće ulevo pripisuju joj se mistična svojstva, pa bi mogla da postane turistička atrakcija.

"Ova vodenica oduvek ima samo jednog vlasnika. Koliko znam na njoj je sve autentično, a zanimljivo je da je urađena bez ijednog eksera", objašnjava Miroslav Bogdanović iz Grgurovca.

U Atlasu narodnog graditeljstva našle su se vodenice, kuće, zavetni krstovi, ambari - kako bi se taj deo kulturne baštine koji ubrzano nestaje sačuvao od zaborava.

U jednom od nastarijih ambara, podignutom na kamenove tumbase, i danas se čuva živina. "Ovaj ambar je podignut 1890. Još bi mogao da se koristi mada u njemu nema psenice i kukuruza kao nekada, jer smo supruga i ja ostali sami na selu", priča Stojan Pešić, profesor u penziji.

Zanimljivi primeri starog graditeljstva bi, uz Caričin grad, mogli da budu deo turističke ponude Lebana, smatra veliki broj građana, a time i šansa za oporavak cele opštine.

"Turizam bi mogao da bude okosnica razvoja čitavog kraja", kaže Dragana Stanković, direktorka Turističke organizacije Lebana. Imamo šta da ponudimo, ali za obnavljanje ovih objekata treba dosta sredstva. To već ne možemo sami."

Svi su saglasni da je turizam šansa i da preostale objekte starog graditeljstva treba sačuvati, ali - uz svu dobru volju i ideje - bez pomoći države ne mogu mnogo da učine. A opština sa najnižim primanjima u privredi i najvećom stopom nezaposlenosti vremena za čekanje više nema.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.