Narodna Banka Srbije štampala novac sa likovima posetilaca

Izvor: Blic, 07.Apr.2012, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narodna Banka Srbije štampala novac sa likovima posetilaca

“Dan otvorenih vrata” Narodne Banke Srbije privukao je brojne posetioce svih uzrasta znatiželjne da saznaju put nastanka i razvijanja novca kroz vreme.

Povodom 125. godišnjice od početka izgradnje Narodna Banka Srbije otvorila je svoja vrata za sve zaiteresovane posetioce potpuno besplatno.

Posetioci su imali priliku da uživaju u nesvakidašnjem obilasku centralnog hola koji je prvi put bio otvoren za javnost i brojnim interaktivnim sadržajima.

Deca, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ali i oni stariji testirali su svoju snagu podizanjem zlatne poluge i upoređivanjem njene težine sa polugama napravljenim od drugačijih materijala.

- Začuđena sam težinom i snagom koja je potrebna da se ovo zlato podigne, rekla nam je Jelena Pejić.

Oni najmlađi imali su priliku da pogledaju video o istorijatu banke prikazan kroz crtani film, dok su oni nešto stariji učili kako da razlikuju falsifikovanu novčanicu od originala.

- Iznenađeni smo odzivom građana i dece. Nismo ih očekivali u ovako velikom broju. Najveće interesovanje je kao i svake godine za poklon novčanicu koja je deci posebno zanimljiva - rekla je Snežana Radisavljević iz odseka za izložbe i edukaciju.

Međutim u redu za jedinstven suvenir ne čekaju samo najmlađi - besplatna novčanica sa sopstvenim likom zanimljiv je poklon svima.

Regularna izložba novca koji je bio u opticaju u Srbiji, kao i tematske izložbe zainteresovani mogu posetiti u izložbenom prostoru Narodne Banke Srbije u ulici Kralja Petra svakog radnog dana od 10 do 16 časova.

Uz regularnu izložbu, za "Noć Muzeja" 19. maja, Narodna Banka Srbije će za posetioce otvoriti vrata skrivenih trezora u podrumu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.