Narod strahuje, vlada traži rešenje

Izvor: Politika, 07.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narod strahuje, vlada traži rešenje

Srbija bez gasa, isključeni veliki potrošači ovog energenta, toplane prešle na mazut, vladin krizni štab neprestano zaseda

Prava drama da će na božićnih šest-sedam stepeni ispod nule radijatori u stanovima ostati hladni, a fabrike koje su „preživele” prvi udar svetske finansijske krize neće odoleti novom udaru rusko-ukrajinskog energetskog spora, potresa Srbiju već treći dan. Pokušaj da Srbija juče od Mađarske pozajmi gas propao je, pa neizvesnost raste. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Prema poslednjim vestima, Srbija je potpuno ostala bez ovog energenta, a Mađari nisu mogli da udovolje našem zahtevu zbog zbog svojih, unutrašnjih, potreba. Istina, uz obećanje direktoru „Srbijagasa” Dušanu Bajatoviću da će nam gas pustiti čim dođe do rusko-ukrajinskog sporazuma i pre nego što neposredno stigne do naše granice.

Otkako je Dušan Bajatović, generalni direktor „Srbijagasa”, ovdašnjoj javnosti 6. januara saopštio da su tog prepodneva prepolovljene isporuke gasa koje stižu preko Ukrajine i Mađarske i najavio da je moguća potpuna obustava, narod strahuje, a energetske vlasti su na nogama – u stalnom zasedanju.

– Ovo je vanredna situacija, čiji kraj se ne nazire, a mogla bi da bude i gora – nije krio Bajatović. Utoliko pre što Srbija samo osam odsto potreba za gasom podmiruje iz sopstvenih izvora.

Svi veliki potrošači gasa odmah su isključeni, rukovodioci manjih pogona su pozvani da sami zaustave kotlove, a gradske toplane, koje to tehnički mogu, da postepeno prelaze na mazut. Prioritetni potrošači, uključujući i domaćinstva, dobijaće i dalje gas, ali ih molimo da maksimalno štede, apelovao je direktor „Srbijagasa”.

Istina, na ovu vest „naslonila” se jedna umirujuća: da smo u tom trenutku raspolagali sa dovoljno mazuta i da Elektroprivreda radi normalno, ali i da postoje tehnički problemi za trenutnu zamenu goriva. „Iz sopstvenih izvora možemo dnevno da proizvedemo pola miliona kubika gasa, još toliko da izvlačimo iz skladišta u Banatskom Dvoru, ali to je samo deseti deo količina koje uvozimo.”

Ono što se i očekivalo dogodilo se: Bajatović se posle nekoliko sati ponovo obratio javnosti: „Isporuka gasa prekinuta je u 15.30 sati i od tada Srbija nema snabdevanje prirodnim gasom iz uvoza. Aktivirali smo gas iz sopstvene proizvodnje u Banatskom Dvoru.

Apelom se oglasilo i javno preduzeće „Srbijagas”. Pošto je potpuno prestala isporuka prirodnog gasa iz uvoza, zatražilo je da svi kupci odmah pristupe hitnom tehnološkom zaustavljanju potrošnje prirodnog gasa kako bi bila smanjene moguće štete nastale prestankom isporuka.

Nakon ovih prvih, u prethodna dva dana nizale su se desetine saopštenja, apela, izjava. I, što je najvažnije, konkretni potezi. Rešavanje problema, kako dolikuje vanrednoj situaciji u kojoj se Srbija našla, preselilo se u Nemanjinu 11 – u vladin krizni štab, koji od utorka neprekidno zaseda.

Na vanrednoj, telefonskoj sednici vlada je „propisala mere za zaštitu energetskog sistema Srbije”.

Vlada je, pre svega, donela odluku o obaveznoj zameni prirodnog gasa drugim energentima kod svih potrošača prirodnog gasa koji imaju mogućnosti za to. Radi obezbeđivanja funkcionisanja daljinskih sistema grejanja i termoelektrana-toplana, Naftna industrija Srbije će obezbediti redovnu isporuku potrebnih količina mazuta. Takođe, vlada je zadužila privredne subjekte koji obavljaju prevoz derivata nafte unutrašnjim vodenim, drumskim putevima i železnicom, da obezbede pravovremeni transport potrebnih količina mazuta.

Zbog očekivanog povećanja potrošnje električne energije, naložila je Elektroprivredi Srbije da, ukoliko bude potrebno, uveze dodatne količine električne energije.

Krizni štab, kojim koordinira premijer Mirko Cvetković konstatovao je da mazuta ima u dovoljnim količinama i da je sigurnost isporuke električne energije na visokom nivou, ali je apelovao na građane da maksimalno štede sve oblike energije kako bi se prevazišle teškoće nastale zbog obustave isporuke gasa, navedeno je u saopštenju sa sednice Vlade Srbije.

Saopštenjem se oglasilo i Ministarstvo energetike i rudarstva, u toku večeri premijer je uveravao građane da Vlada Srbije u potpunosti kontroliše situaciju u energetskom sektoru i da je tokom večeri preduzela sve neophodne korake za prevazilaženje krize. „Sve mere koje je vlada danas propisala u potpunosti se sprovode. U toku je proces zamene prirodnog gasa drugim energentima. Mazuta u Srbiji ima sasvim dovoljno, a proizvodnja i prenos električne energije odvijaju se nesmetano i sigurno”, rekao je Cvetković.

Umirujuće su bile i izjave ministra Petra Škundrića koji je u noći između 6. i 7. januara, prilikom obilaska beogradskih elektrana, održao konferenciju za novinare sa porukom da će ukupni energetski sistem Srbije funkcionisati stabilno u novonastalim prilikama, da Srbija ima rezerve mazuta za mesec dana, bez upotrebe drugih energenata, ali i uz racionalno i štedljivo ponašanje svih građana.

Božićna liturgija u Hramu Svetog Save ovoga puta obeležena je strahovanjem ljudi da li će u stanovima, kad se vrate, biti grejanja. Predsednik Republike Boris Tadić poručio je da država čini sve kako bi, i pored prekida u isporuci gasa iz inostranstva, građanima bilo obezbeđeno grejanje.

Jučerašnji dan protekao je u iščekivanju vesti iz Mađarske, gde je Dušan Bajatović otputovao da razgovara o mogućnostima pomoći – neke vrste pozajmice.Dok se čekao ishod pregovora u Budimpešti već u ranim popodnevnim satima agencije emituju vest – izjavu Dušana Mrakića, člana vladinog kriznog štaba da Srbija u tom trenutku potpuno ostaje bez gasa, ali i najavu još jednog vanrednog vladinog zasedanja i obraćanje javnosti premijera Mirka Cvetkovića u večernjim satima.

V. Jeličić i agencije

[objavljeno: 08/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.