Narod se uzda samo u Crkvu

Izvor: Vesti-online.com, 10.Avg.2018, 00:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narod se uzda samo u Crkvu

Poručujemo da se varaju oni koji misle da mogu da podele i rastave naš narod, dovedu nas u situaciju da ostavimo ove naše vekovne prostore gde je urizničena naša duša, gde čuvamo tapiju datu nam od svetih Nemanjića - izjavio je vladika Teodosije nakon molebana u manastiru Gračanica, drugog po redu na koji je pozvala Eparhija raško-prizrenska.

Tokom liturgije bilo je jasno da se nastavlja sukob SPC i Srpske liste jer niko od zaposlenih u srpskim institucijama nije došao >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << na službu. Nenad Radosavljević, direktor RTV Mir iz Leposavića, bio je deo Srpskog nacionalnog veća i uz vladiku Artemija kada je nastao raskol unutar Crkve, ali ističe da je SPC na KiM na čelu sa vladikom Teodosijem i igumanom manastira Visoki Dečani Savom Janjićem ostala pravi stožer oko koga se okuplja srpsko stanovništvo.

- Sada je došlo do sukoba Crkve i onih koji su "kao" predstavnici Srba iz Beograda, kroz nekakvu Srpsku listu, bili privrženi vladiki Teodosiju i zajedno sa njim učestvovali na raznim dešavanjima na KiM. Odjednom su totalno promenili mišljanje i počeli da ga kude, isto kao nekada vladiku Artemija. Razgovarao sam sa nekim ljudima sa Srpske liste, i video koliko je pogubna ta količina mržnje prema Crkvi i potpuno je besmislena. A sve je, u stvari, počelo kada je otac Sava javno napisao da se mogu desiti neke incidentne situacije na severu KiM, koje mogu prerasti u veliko nasilje. To je bio njegov vapaj - kaže naš sagovornik.

Radosavljević, inače bivši poslanik u Skupštini Kosova, ali i nekadašnji visoki savetnik šefa Unmika za povratak, kaže da godinama svedoči koliko su crkveni velikodostojnici osim za kulturno-istorijske spomenika i verske objekte, prvenstveno zainteresovani za narod i koliko su Srbi iz Metohije naslonjeni na Visoke Dečane.

- Dečani su tu uvek bili da im pomognu. I kada se sve stavi na vagu, zaista je tužno da Srpska lista pokušava da okrene čitav narod, da pritiska zaposlene u srpskim instutucijama, kojima plata zavisi od njihove volje, da ne idu na molebane. Ne verujem da će u tome uspeti, što su pokazale liturgije i u Mitrovici i Gračinici. Ali, u svemu ovome možda je dobro da se iskristališe pozicija Srpske liste, da se vidi da je to manjina, vlast nametnuta raznim marifetlucima SNS-a iz Beograda - zaključuje Radosavljević.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.