Narko-afera ljulja Rami stolicu: Postoji sumnja da je KRIJUMČARIO DROGU (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Okt.2017, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narko-afera ljulja Rami stolicu: Postoji sumnja da je KRIJUMČARIO DROGU (FOTO)

Razmatra se ukidanje poslaničkog imuniteta

Slučaj bivšeg albanskog ministra unutrašnjih poslova, optuženog za korupciju i trgovinu drogom, podelio je i parlament u Tirani, koji je raspravljao o tome da li da se Saimiru Tahiriju ukine poslanički imunitet i dozvoli njegovo hapšenje.

Parlament je o tome raspravljao na zahtev tužilaštva. Mandatsko-imunitetni odbor glasao je za to da se dva izveštaja upute parlamentu koja će plenarnu sednicu održati u sredu. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Poslanici vladajuće Socijalističke partije tog odbora su najavili da će predložiti parlamentu da odobri zahtev Kancelarije tužilaštva za teška krivična dela da se Tahiriju zabrani putovanje u inostranstvo, da se odobri pretres njegove kuće i imovine i da bude u obavezi da se javlja policiji. Predstavnici opozicije su, međutim, poručili da će parlamentu uputiti drugi izveštaj kojim se poslanici pozivaju da odobre zahtev Kancelarije da Tahiri bude uhapšen i da se izvrši pretres njegove kuće.

Tužilaštvo ističe da ima osnova za sumnju da je Tahiri bio umešan u krijumčarenje droge dok je obavljao funkciju ministra, prenela je albanska agencija ATA. Navodi se i da je grupom krijumčara rukovodio njegov rođak kog su početkom nedelje uhapsile italijanske vlasti. Tahiri odbacuje optužbe, tvrdeći da je ceo proces protiv njega politički.

- Neću da idem u zatvor samo zato što bivši premijer Salji Beriša želi da me ukloni s puta. Berišu bi trebalo pozvati za svedoka. Neću da idem u zatvor da bih dokazao da nisam vozač kamiona ili da nisam zaradio pet miliona evra u prva tri meseca službovanja kao ministar. Otvoren sam za istragu, ali nisam spreman da idem u zatvor samo zarad nekih ljudi koji su izmakli pravdi. Nema razloga da idem u zatvor kao politički zatvorenik - kazao je Tahiri.

Albanski tužioci su u četvrtak zatražili od parlamenta da ukine imunitet Saimiru Tahiriju da bi mogli da ga ispitaju povodom optužbi za korupciju i trgovinu drogom. Ta mera, kako konstatuje Rojters, predstavlja udarac socijalističkoj vladi premijera Edija Rame imajući u vidu da je Tahiri, koji je bio ministar unutrašnjih poslova četiri godine sve do marta, predvodio napore za reformu policijskih snaga i da je u početku bio uspešan u prekidu proizvodnje kanabisa na jugu zemlje 2014. godine.

Tužioci navode da žele da ga ispitaju nakon što je ove nedelje u Italiji uhapšen Albanac Moisi Habilaj, na osnovu optužbi u vezi sa drogom.Habilaj je u nizu telefonskih razgovora, koje je prisluškivala italijanska policija, a objavili italijanski i albanski mediji, rekao da je Tahiri redovno zarađivao veliku količinu novca od plaćanja droge.

Tahiri se tim povodom u sredu obratio parlamentu rekavši da je pogrešio što je prodao svoj auto Habilaju, dalekom rođaku, ali je poricao bilo kakvu drugu vezu s njim. On tvrdi da je "žrtva lažnih informacija koje šire kriminalci".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.