Izvor: B92, 02.Nov.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naredne sedmice u Haškom tribunalu

Hag -- U Haškom tribunalu je za ponedeljak predviđeno izjašnjavanje o krivici oficira bivše JNA Vladimira Kovačevića "Ramba", koga optužnica tereti za granatiranje Dubrovnika 1991. godine. Kako javlja specijalni dopisnik RTV B92 iz Haga Miodrag Vidić, Kovačevićevo pojavljivanje pred sudom odloženo je 27. septembra za sedam dana, zbog, kako je obrazloženo, lošeg zdravstvenog stanja ptuženog. Kovačević je uhapšen 25. septembra u Srbiji, a u Hag je prebačen 23. oktobra. Njegov >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << beogradski advokat Borivoje Borović tražio je odlaganje ekstradicije, tvrdeći da njegov klijent pati od ozbiljnih psihičkih problema.

Tokom cele sedmice trajaće rasprava o kazni bosanskom Srbinu Draganu Nikoliću zvanom "Jenki". Nikolić je 4. septembra priznao krivicu za zločine protiv čovecnosti počinjene tokom 1992. godine u logoru Sušica kod Vlasenice, čiji je bio komandant. Optužba je predložila petnaestogodišnju zatvorsku kaznu. Optužnica protiv Nikolića, podignuta 1994. godine, prva je koju je Haški tribunal podigao za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji. Uhapšen je u aprilu 2000. godine u okolini Smedereva, a na prvom pojavljivanju pred sudijama izjavio je da se ne oseća krivim ni po jednoj tački haške optužnice.

U Haškom tribunalu tokom cele sedmice trajace suđenje Vidoju Blagojeviću i Draganu Jokiću, bosanskim Srbima optuženim za zločin u Srebrenici 1995. godine, kao i bivšem funkcioneru SDS Radoslavu Brđaninu, koji se tereti za ratne zločine u bosanskoj krajini tokom 1992. godine. U Tribunalu ce tokom predstojeće sedmice biti održane i dve statusne konferencije - u procesu koji se vodi protiv bosanskog Hrvata Ivice Rajica, optuženog za zločine protiv muslimanskog stanovništva u selu Stupni Do kod Varesa 1993, i na suđenju bosanskim Muslimanima Enveru Hadžihasanoviću i Amiru Kuburi, koji se terete za zločine protiv bosanskih Srba i Hrvata tokom 1993. i 1994. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.