Napredak u rešavanju problema toplana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2010, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napredak u rešavanju problema toplana

BEOGRAD -

Državni sekretar u Ministarstvu energetike Nikola Rajaković izjavio je danas Tanjugu da je Radna grupe Vlade Srbije za sigurnost snabdevanja energentima postigla značajan napredak u otklanjanju problema u toplanama u Srbiji i da će grejna sezona nesmetano početi u najvećem broju gradova.

On je izjavio da "teškoća i dalje ima, ali da vlada čini sve sa svoje strane", dodajući da je ostalo još nekoliko pitanja koja bi mogla da budu rešena narednih dana. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

"Situacija je manje-više pod kontrolom i dobar deo teškoća smo otklonili", rekao je Rajaković i naglasio da je poboljšana i snabdevenost stovarišta ugljem i da se tu ne očekuju veći problemi.

Ističući da Radna grupa čini sve kako ne bi bilo većih problema sa grejanjem tokom cele grejne sezone, on je ocenio da će predstojeća sezona biti uspešna, ako ne bude većih problema u isporukama gasa ili nekih većih tehničkih poremećaja.

"Elektroenergetska situacija je stabilna, elektroenergetski sistem stabilno funkcioniše, u toj oblasti nema većih teškoća na horizontu i sistem će spremno dočekati 15. oktobar i početak grejne sezone" rekao je Rajaković.

Kada je u pitanju sistem daljinskog grejanja, on je podsetio da se radi na tome da se, dugoročno gledano, stvore mehanizam i metodologija koji će odslikavati povezanost uvoznih cena energenata i cena grejanja i izrazio očekivanje da će ta metodologija biti uskoro završena.

Rajaković je rekao da se nada da neće biti problema sa isporukama potrebnih količina gasa toplanama i podsetio da je glavni problem toplana kada je u pitanju gas i mazut finansijske prirode, a da su ugovori za isporuke tih energenata na godišnjem nivou inače stabilni.

Pitanja isporuke mazuta je završeno kod najvećeg broja toplana, ali još nije kod svih, objasnio je Rajaković.

"Ministarstvo energetike nastoji da pomogne u meri u kojoj to može," rekao je on i apelovao na lokalne samouprave da ponesu svoj deo odgovornosti i da, tamo gde ima problema, zajedno sa svojim komunalnim preduzećima, rešavaju probleme toplana, kako je to zakonom i predviđeno.

Rajaković je napomenuo da će o eventualnom povećanju cena grejanja takođe odlučivati lokalne samouprave na zahtev toplana i da po tom pitanju još nema definitivnih odluka.

Ističući da postoji veliki pritisak za povećanje cene grejanja zbog poskupljenja energenata, on je dodao da je problem naplate i dalje aktuelan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.