Napredak u borbi protiv nasilja nad ženama, mora se nastaviti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2020, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napredak u borbi protiv nasilja nad ženama, mora se nastaviti

U izveštaju o primeni Istanbulske konvencije u Srbiji pohvaljuju se napori vlade na suzbijanju nasilja nad ženama, ali i ukazuje da je potrebno obezbediti više sredstva u državnom budžetu za borbu protiv nasilja nad ženama i omogućiti besplatnu pravnu pomoć za žrtve svih oblika nasilja.

U prvom izveštaju Ekspertske grupe Saveta Evrope za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (GREVIO) u kome se ocenjuju mere koje je Srbija preduzela radi primene Istanbulske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << konvencije, pozdravlja se politička posvećenost srpskih vlasti u iskorenjivanju rodno zasnovanog nasilja i napredak ostvaren u zakonodavstvu i praksi.

Izveštaj su novinarima predstavili izvestilac za Srbiju Simona Lanzoni i šef misije Saveta Evrope u Beogradu Tobias Flesenkemper.

Ukazano je da su potrebni dodatni napori za suzbijanje svih vrsta nasilja nad ženama koje su obuhvaćene Istanbulskom konvencijom, a ne samo na nasilje u porodici.

U Srbiji, kako se navodi, nema dovoljno specijalizovanih službi za podršku žrtvama nasilja i pretežno ih vode nevladine organizacije sa ograničenim budžetima.

Navodi se da nijedan od nedavno usvojenih zakonskih propisa ne predviđa saradnju državnih institucija i tih organizacija zbog čega GREVIO poziva srpske vlasti da uspostave dijalog sa ženskim organizacijama i osiguraju odgovarajuće finansiranje stručnih službi koje daju podršku žrtvama nasilja, uključujući dugoročne grantove.

Takođe, pozivaju vlasti u našoj zemlji da smanje zavisnost od međunarodnih donatora i obezbede više sredstva u državnom budžetu za borbu protiv nasilja nad ženama.

U izveštaju se ukazuje i da deci koja su svedoči porodičnog nasilja mora biti obezbeđeno terapeutsko savetovanje i podrška, da treba prekinuti praksu odvajanja dece od nenasilnih roditelja i njihovog smeštanja u hraniteljske domove i, ukoliko je moguće, omogućiti im da ostanu uz takvog roditelja u njihovom domu.

Sudovi bi, kako se dodaje, trebalo da ograniče prava na starateljstvo i posetu nasilnom roditelju kada je to opravdano kako bi se zagarantovala bezbednost i najbolji interes deteta.

Uvođenje hitnih sudskih zabrana značajno je poboljšalo izglede da žene izbegnu nasilje i dobiju neposrednu zaštitu , ocenjuje se i dodaje da je od 2012. godine broj osoba optuženih za nasilje nad ženama u porastu, ali da je broj osuđenih za većinu vrsta nasilja nad ženama i dalje ekstremno nizak.

Dok žrtve porodičnog nasilja imaju pristup besplatnoj pravnoj pomoći, žrtve drugih oblika nasilja moraju da, kako se navodi, u dugotrajnom procesu dokazuju svoju podobnost zbog čega GREVIO poziva vlasti da sprovedu odredbu koja predviđa besplatnu pravnu pomoć za sve.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.