Napredak, ali manji od očekivanog

Izvor: B92, 31.Mar.2011, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napredak, ali manji od očekivanog

Beograd -- Druga runda pregovora s Prištinom dovela je do određenog napretka, ali ne u meri u kojoj je Beograd to očekivao, izjavio za "Novosti" Borko Stefanović.

Prema rečima šefa beogradskog pregovaračkog tima, važno je da su se neke od tema o kojima se razgovaralo približile rešenjima.

Na konstataciju da prištinska strana nije baš pokazala potrebnu kooperativnost i spremnost na kompromise, Stefanović je rekao "da je tačno je da smo očekivali veći napredak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << po pitanju telekomunikacija".

"Ali, napredak je postignut oko pitanja električne energije. Našli smo dodirne tačke oko regulisanja snabdevanja strujom na Kosovu i funkcionisanja naše kompanije na ovom prostoru na adekvatan način", rekao je Stefanović.

Priština traži originale matičnih knjiga, što im mi ne možemo dostaviti, naveo je Stefanović i dodao da kod carinskog pečata nije napravljen napredak: "Mi smo dali predlog koji je konstruktivan i kompromisan, on zasad nije prihvaćen".

Šefica tima kosovskih Albanaca Edita Tahiri ponovo je na početku susreta ponovila da je to razgovor ”dve suverene države”, a Stefanović podseća da su predlozi Beograda usaglašeni sa evropskom praksom i da ni na koji način ne zadiru u pitanje suvereniteta, niti menjaju stav Srbije o statusu Kosova.

"Ostaju linije koje mi ni u kom slučaju ne možemo preći, jer nas na to obavezuju i Ustav i rezolucije", istakao je on.

U vezi sa severom Kosova, Stefanović je rekao da sama realnost nameće potrebu da se pitanje reši na sveobuhvatan način, nikako odvajanjem pojedinačnih problema, dok Priština tvrdi da je to za njih "nepostojeće pitanje".

"Razumem stav prištinske strane, jer oni to ne žele da vide na taj način, ali to ne menja stanje na terenu. Nema potrebe da bilo ko nameće pitanje severa Kosova, ono će se samo otvoriti u određenoj fazi dijaloga", zaključio je Stefanović.

Stefanović očekuje prve konkretne rezultate dijaloga već na narednim sastancima, ističući da je najvažnije da najpre se reše sva životna pitanja i da se omogući Srbima i ostalim građanima na Kosovu da imaju normalan život.

O dijalogu Beograda i Prištine za "Novosti" je govorila i šefica prištinskog tima Edita Tahiri, koja je iznela drugačije stavove od Stefanovića. O tome više u posebnoj vesti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.