Napolitano: Al Kaida i dalje preti SAD iz vazduha

Izvor: Kurir, 26.Feb.2013, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napolitano: Al Kaida i dalje preti SAD iz vazduha

I dalje su najugroženije avio kompanije i njima ćemo da pružamo svu pomoć i zaštitu, sarađujući sa civilnim vazduhoplovnim vlastima , istakla je Napolitano, dodajući da na americkoj listi osoba kojima je zabranjeno da lete ka ili iz SAD, nalazi se oko 10.000 osoba

VAŠINGTON - Američka sekretarka za državnu bezbednost Dženet Napolitano kaže da se SAD i dalje suočavaju sa pretnjama Al Kaide i drugih terorističkih grupa u svetu, ali i pojedinaca >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u samoj zemlji, koji su spremni da izvrše napade na američke građane.

Napolitano je, gostujući na tribini koju je organizovao Brukings institut u Vašingtonu, istakla da je dosta učinjeno na zaštiti Amerikanaca od napada 11. septembra 2001.godine, uz podsećanje da to ne znači da je opasnost od terorizma prošla.

I dalje su najugroženije avio kompanije i njima ćemo da pružamo svu pomoć i zaštitu, sarađujući sa civilnim vazduhoplovnim vlastima , istakla je Napolitano.

Prema njenim rečima, potrebno je raditi preventivno, što znači veću proveru putnika pre nego što uđu u avione, povodom čega je najavila veću saradnju sa drugim državama.

Na americkoj listi osoba kojima je zabranjeno da lete ka ili iz SAD, nalazi se, prema najnovijim podacima, oko 10.000 osoba.

Govoreći o problemima sa kojima se suočava njen departman, Napolitano je istakla pitanje ilegalne imigracije, založivši se za reformu sistema koji to reguliše.

Sekretarka za državnu bezbednost je naglasila i opasnost od sajber terorizma, objasnivši da tim putem, bez fizičkog angažovanja ljudi, mogu da se izvedu opasni teroristički napadi.

Sekretarijat za državnu bezbednost u SAD osnovan je nakon terorističkih napada 2001.godine, i objedinjava rad više agencija i službi koje su zadužene za borbu protiv terorizma.

Do osnivanja je došlo pošto je ustanovljeno da su, zbog neusklađenosti propisa, i nesaradnje između službi, teroristi uspeli da uđu u SAD i više meseci pripremaju napade koje su izveli u septembru 2001.godine.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.