Napokon rešenje velike misterije koja muči sve Srbe: Stručnjaci otkrivaju odakle su Sloveni došli

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jan.2018, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napokon rešenje velike misterije koja muči sve Srbe: Stručnjaci otkrivaju odakle su Sloveni došli

Naglasak istraživanja na vremenu koje je ključno za našu istoriju

Na području sliva Morava započeće uskoro terensko istraživanje i arheološko mapiranje, kao i prikupljanje podataka koji ukazuju na mesta gde se mogu očekivati moguća nalazišta naseljavanja Slovena iz sedmog i osmog veka.

Pročitajte i:

Važan projekat, koji će trajati više godina, okupio je stručnjake više relevantnih institucija iz Beograda, Kruševca i Trstenika, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koji bi zajedno trebalo da rade najpre na području trsteničke opštine, tj. priobalju srednjeg i donjeg toka Zapadne Morave, sa tendencijom da se narednih godina istraživanja nastave i na područjima gornjeg toka Velike i donjeg toka Južne Morave.

- Istraživaće se najpre moravske terase, ali i okolni visovi na području trsteničke opštine, a kasnije i odgovarajuće zone koje pripadaju susednim opštinama - kaže doktor Ivan Bugarski iz Arheološkog instituta u Beogradu.

Naglasak istraživanja, u koji će biti uključen i doktor Vujadin Ivanišević iz Arheološkog instituta, biće o vremenu o kojem se najmanje zna, a koje je ključno za našu istoriju.

AMERIČKI NAUČNICI: Sloveni najstariji u Evropi, srpski jezik nastao pre Hrista (VIDEO)

Prema rečima dr Bugarskog na moravskim rečnim terasama bismo mogli da očekujemo tragove slovenskog naseljavanja iz sedmog i osmog veka.

Svi podaci kasnije mogu da pomognu i istraživačima prošlosti, kao i pri izradi prostornih planova i drugih strateških dokumenata i planiranju bilo kojih infrastruktirnih i sličnih radova.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.