Napojnica od 3.000 dolara otkriva neverovatnu priču o humanosti i smrti jednog dečaka

Izvor: Blic, 30.Apr.2015, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napojnica od 3.000 dolara otkriva neverovatnu priču o humanosti i smrti jednog dečaka

Priča o napojnici od 3.000 dolara počinje kada su Ričard i Samanta Spekt nesrećnim slučajem izgubili dete. Njihov sinčić Ris, star 22 meseca, udavio se u ribnjaku, u dvorištu iza kuće. Kad god bi pogledali u ribnjak, roditelji bi se setili tragedije, pa ga je lokalni vrtić o sopstvenom trošku isušio i pretvorio u prelepu baštu.

“Bili su toliko dobri prema nama i nisu hteli ništa da nam naplate. Ris je uvek svima pričinjavao radost, pa smo i mi poželeli da to isto >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << učinimo za druge”, rekla je Samanta za FOKS Čikago, jedva zadržavajući suze.

Dobro delo obdaništa podstaklo je Spektove da pomažu drugima. Tako je nastala fondacija ReesSpecht, koja je dobila ime po njihovom sinu i koja ima za cilj širenje dobrih dela.

Do sada je na internetu naručeno 100.000 kartica za pružanje finansijske pomoći trećim licima (Pay it forward), koje se mogu besplatno naručiti na internetu. Pre nekoliko dana Ričard Spekt je primio kratak imejl od osobe koja je želela da ostane anonimna. U prilogu je bio račun sa napojnicom od čak 3.000 dolara.

“Bio sam toliko zapanjen iznosom da nisam obratio pažnju na ime. Tek kada sam pročitao poruku, shvatio sam da je to moj bivši učenik”, napisao je Ričard na svom blogu.

Na fotografiji možete videti račun sa zapanjujućom napojnicom i poruku anonimnog donatora, u kojoj je objasnio svoje motive i želje.

“Hvala na ljubaznosti i skromnosti. Moj nastavnik u srednjoj školi doživeo je tragediju pre nekoliko godina i podstakao me da ovo uradim. Moji jedini zahtevi su: 1. “Idi na sajt ReesSpechtLife.com i informiši se! 2. Nemoj da se prekineš lanac “Pokloni trećem”; 3) Budući da u središtu pažnje nismo ni ti ni ja, već ideja, ako odlučiš da ovo podeliš, nemoj da koristiš moje ili tvoje ime! Hvala što si bio na svim mojim predstavama na Brodveju i drugim mestima. Nadam se da će se pojaviti neko ko će pružati toliko ljubavi i radosti svetu kao što to si ti to činio. BRP, u suzama.”

Ričard Spekt u blogu piše da deset godina nije video tog učenika.

“Činjenica da je neko ko je bio moj učenik pre deset godina odao počast mom malom sinu i da se setio nastavnika iz gimnazije oborila me je s nogu... Sinoć sam dobio potvrdu da sam odigrao važnu ulogu u životu tog mladog čoveka, a on je zauzvrat odao počast mom sinu gestom koji je gotovo nemerljiv. To je sve što svi mi zaista želimo, zar ne? Da znamo da smo nekome bili bitni u životu.”

Spektovi su pretvorili veliku tragediju u humanu organizaciju, a anonimni donator je zauvek izmenio život konobara, koji ga je verno služio.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.