Naplata poreza 98,2 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Sep.2009, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naplata poreza 98,2 odsto

BEOGRAD - Poreska uprava Srbije je od planiranih poreskih prihoda za osam meseci ove godine ostvarila 98,2 procenata, izjavio je danas direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević.

"Za poreze za koje je zadužena Poreska uprava, a to je porez na dohodak, porez na dobit preduzeća, porez na dodatu vrednost (PDV) i akcize, od planiranih prihoda od 333,7 milijardi dinara ostvareno je 327,7 milijardi dinara", rekao je on na konferenciji za novinare.

Prema njegovim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rečima, to je "jako dobar rezultat", s obzirom na stanje u privredi i krizu koja je zahvatila Srbiju, a posledica je nove organizacije i metoda rada u Poreskoj upravi.

Radosavljević je precizirao da je naplata PDV-a premašila 100 odsto planirane, od čega naplata domaćeg PDV-a za osam meseci iznosi više od 120 procenata, ali je naplata PDV-a na robu koja se uvozi podbacila i iznosila je oko 72 odsto.

Naplata akciza od januara do kraja avgusta iznosi 100,4 odsto od planiranog.

"Očekujem da će Poreska uprava u ovoj godini ostvariti prihod veći od planiranog", kazao je on, s obzirom, kako je dodao, na dosadašnje rezultate naplate i očekivanja povećanja naplate do kraja godine.

Radosavljević je rekao i da privredna trenutno Poreskoj upravi duguje oko 61 milijardu dinara, od čega je oko 47 milijardi nenaplativo, jer su firme u stečaju, restrukturiranju, u procesu privatizacije ili pred likvidacijom.

Upitan šta je Međunarodni monetarni fond (MMF) tražio da Poreska uprava uradi, Radosavljević je odgovorio da je predstavnicima MMF-a prikazano ono što je urađeno od poslednje posete delegacije te institucije u januaru, kada su iznete primedbe oko organizacije rada.

"Poreska uprava ovih dana radi užurbano na stvaranju jedinstvenog registra poreskih obveznika i mi očekujemo da ćemo do kraja godine imati jedinstveni registar poreskih obveznika Srbije, koji će činiti više od četiri miliona subjekata", dodao je on.

Radosavljević je podsetio poreske obveznike na obavezu izdavanja fiskalnih računa, navodeći da u velikim gradovima postoji poreska nedisciplina, odnosno da oko 33 odsto njih ne izdaje fiskalne račune.

Podsetio je i građane na njihovu obavezu da uzimaju fiskalne račune, dodavši da će Poreska uprava primenjivati rigorozne mere protiv onih koji ne poštuju propise.

Država od neplaćanja PDV-a gubi, kako se procenjuje, oko devet odsto prihoda, kazao je Radosavljević.

Najavio je i da će Poreska uprava sa predstavnicima lokalnih samouprava uskoro početi kontrolu obveznika koji su dužni da imaju fiskalne kase i izdaju račune.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.