Naplata kesa u trgovinama, od prošle nedelje, i u Požarevcu

Izvor: RTS, 09.Avg.2018, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naplata kesa u trgovinama, od prošle nedelje, i u Požarevcu

Sve više je trgovinskih lanaca sa robom široke potrošnje u Srbiji koji naplaćuju kese. Od prošle nedelje to su uvela i tri požarevačka. Potrošači se navikavaju, ali ne tako brzo.
Da može da se živi bez plastičnih kesa koje nam ruže i ugrožavaju životnu sredinu, potrošači se u teoriji slažu, ali se u praksi još uvek navikavaju.„Isto u principu, jer nemamo naviku da nosimo. Hoćete naučiti? >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kao i svi ostali."
„Ja mislim da ne bi trebalo u opšte da se prodaju." „Akcija je sasvim na mestu. Dovoljno je one reke da pogledamo koje su pune smeća i ne treba nam ništa drugo. Pridružujem se toj akciji", kažu Požarevljani.
Od prošle nedelje kese se naplaćuju i u tri požarevačka trgovinska lanca sa robom široke potrošnje.
„Manje se kese uzimaju, više se nose torbe, tako da u suštini svi su više za torbe nego za kese", objašnjava Milana Janjušević, kasirka.
Godišnje su na kese trošili i po pola miliona dinara. Sada će taj novac uložiti u ekološko rešenje.
"Mi ga ne želimo za sebe, jer mi imamo maloprodajnu maržu koja pokriva naše troškove. Uradićemo potrošačku torbu koja će biti za višekratnu upotrebu i koja će praktično biti podeljena potrošačima na neki iznos kupovine 2000, 3000", kaže Mikica Milenković, vlasnik „Union MZ".
Iako se kese naplaćuju, one su još uvek plastične. Problem su i brojne manje kese za voće i odvajanje proizvoda različite vrste. U kompaniji Merkator kažu da je to bila prva faza i da za sledeću razmatraju uvođenje papirnih.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.