Izvor: Blic, 09.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napisane prve optužnice za članove stečajne mafije

Napisane prve optužnice za članove stečajne mafije

Zamenik republičkog javnog tužioca Milorad Cvijović prebačen je iz Urgentnog centra u Okružni (centralni) zatvor, pošto mu se zdravstveno stanje poboljšalo. Njemu je, naime, prilikom uručenja rešenja o zadržavanju u zatvoru skočio šećer zbog čega je poslat na pregled.

Kriminalistička policija MUP-a Srbije uhapsila je Cvijovića u subotu rano ujutru zbog sumnje da je kao zamenik republičkog tužioca >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 2005. godine neovlašćeno uzeo iz pisarnice Republičkog tužilaštva predmet koji je falsifikovao i rešio bez znanja postupajućeg tužioca. Prema navodima MUP-a, Cvijović je to učinio kako bi bivšem direktoru društvene firme 'C market' Slobodanu Raduloviću uklonio konkurenciju i omogućio mu da preko svoje privatne firme 'Primer C' kupi akcije 'C marketa' po povoljnijim cenama.

Radulović je optužen u aferi 'stečajna mafija', ali se nalazi u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Cvijović je bio u građanskom odeljenju u koje su stizale pritužbe na nezakonito postupanje, a koje su podnosili radnici preduzeća u kojima kojima je sproveden stečaj, pa se očekuje da će biti osumnjičen i za još nešto osim za 'C market'.

Kako 'Blic' saznaje, Specijalno tužilaštvo će u narednih nekoliko dana podići optužnicu protiv prve grupe uhapšenih članova stečajne mafije, a kojima sredinom meseca ističe pritvor. Oni će biti optuženi za nezakonit stečaj četiri velika preduzeća i nezakonitu zaradu u tim poslovima.

Prvo hapšenje dogodilo se 12. aprila ove godine, kada su privedeni Miko Brašnjević (54), vlasnik 'Eko produkta', koji se kasnije ubio u pritvoru, Goran Kljajević (47), predsednik Trgovinskog suda, advokat Nemanja Jolović (57), Milenko Brašnjević (51), direktor 'Eko produkta', advokat Jasmina Kojić (48), Delinka Đurđević (50), sudija Trgovinskog suda, Jelica Živković (52), direktorka 'Poštanske štedionice', Sekula Pijevčević (41), direktor 'Kreditno-eksportne banke' i inspektor Dejan Ivezić (36), pripadnik Generalnog inspektorata. Tada je osumnjičen i Radulović.

Tomo Zorić, portparol Specijalnog tužilaštva, tada je saopštio da su vođe stečajne mafije bili Miko Brašnjević, Goran Kljajević, Slobodan Radulović i advokat Nemanja Jolović.

Od tada, istraga je više puta proširivana i trenutno postoji 25 osumnjičenih u slučaju stečajne mafije.

Hapšenja su se odvijala periodično i bila su vezana za određene slučajeve, pa su tokom maja i juna hapšeni saradnici Pjevčevića, koji su sa njim imali zajedničke poslove.

Od septembra su počela hapšenja vezana za preduzeće 'Rad', pa je tako 1. septembra uhapšen Miljko Živojinović, sin Velimira-Bate Živojinovića, zbog poslova koje je obavljao kao stečajni upravnik GP 'Rad'. Živojinović je pušten da se brani sa slobode, a u javnost su procurile informacije da je to urađeno zbog njegove spremnosti da sarađuje sa tužilaštvom. Policija je 20. septembra uhapsila Radislava Jocića, direktora preduzeća 'Rad holding' i javno ga osumnjičila da je sa sudijom Kljajevićem podstrekivao Živojinovića da proda poslovni prostor preduzeća i pogone za proizvodnju po višestruko nižim cenama. Dragan Jočić: Nema nedodirljivih

Ministar policije Srbije Dragan Jočić izjavio je juče za B92 da je hapšenje zamenika republičkog tužioca Milorada Cvijovića dokaz da nema nedodirljivih. Jočić je rekao da je Cvijović u policiji saslušan u svojstvu osumnjičenog i da mu je određeno zadržavanje.

- Za MUP postoji samo jedno pravilo, a to je da će morati da odgovara svako ko je prekršio zakon. Čestitam policiji što se čvrsto i nepokolebljivo drži tog principa i što je jasno pokazala da u našoj državi nema nedodirljivih - rekao je Jočić.

if(!window.goAdverticum)document.write('');if(window.goAdverticum)goAdverticum.addZone(31711);

|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.