Napeto u Tajvanskom moreuzu: Kineski amfibijski desantni brodovi ispalili projektile

Izvor: B92, 08.Apr.2023, 08:45

Napeto u Tajvanskom moreuzu: Kineski amfibijski desantni brodovi ispalili projektile

Kineski ratni brodovi otpočeli su danas trodnevne vojne vežbe u Tajvanskom moreuzu, koje Peking naziva upozorenjem snagama koje se zalažu za nezavisnost.

Amfibijski desantni brodovi ispalili su jutros više artiljerijskih projektila u oblasti zaliva Luojan, oko 50 kilometara severozapadno od ostrva Macu, u blizini kineskog kopna.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da su 42 kineska aviona i osam brodova jutros prešli srednju liniju Tajvanskog moreuza, javio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Rojters.

Ribarski čamci i ogromni teretni brodovi krstarili su u blizini, izbegavajući područje vežbi, javio je Rojters.

Ratni brod nije plovio prema ostrvu Macu, koje kontroliše Tajvan, a to područje se smatra prvom metom za Peking u slučaju vojne eskalacije, navodi britanska agencija.

Kineska istočna komanda, jedna od pet komandi Narodnooslobodilačke armije koja nadgleda Istočno kinesko more, uključujući Tajvanski moreuz, saopštila je da će vežbe biti sprovođene tri dana kao, kako je navela, "ozbiljno" upozorenje snagama koje žele nezavisnost Tajvana i kako bi se zaštitio kineskog teritorijalnog integriteta.

Planirane su vojne vežbe severno, južno i istočno od Tajvana nakon što se tajvanska predsednica Cai Ing-ven sastala u četvrtak sa predsednikom Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevinom Makartijem u Kaliforniji, što je Peking osudio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kina i Tajvan: Peking organizuje vojnu vežbu opkoljavanje susednog ostrva

Izvor: Danas, 08.Apr.2023

ReutersKineski ratni brod puca ka obali tokom vojne vežbe u blizini ostrva Matsu pod kontrolom Tajvana Kineska vojska je počela u okviru da uvežbava opkoljavanje Tajvana. Peking, koji na Tajvan gleda kao na otcepljenu kinesku provinciju, nazvao je operaciju „strogim upozorenjem“ vladi ostrva....

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.