Napeto je, ali nastavljamo...

Izvor: B92, 11.Okt.2018, 00:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Napeto je, ali nastavljamo..."

Potpredsednik Vlade Rusije Maksim Asimov i delegacija ruskih biznismena prenela je poruku da će se uobičajena saradnja s Izraelom nastaviti.

To navode izraelski mediji, nepunih mesec dana nakon što su sirijske snage, odgovarajući na izraelski napad iz vazduha, oborile ruski avion.

Okrivivši indirektno Izrael za taj incident u kome je poginulo 15 ruskih vojnika, Rusija je nedavno isporučila protiv-avionski sistem S-300 Siriji.

Taj potez podstakao je bojazan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Izraela i SAD da će se iskomplikovati izraelska nastojanja da spreči vojno učvršćivanje Irana u susednoj Siriji i transfer oružja libanskom Hezbolahu preko te zemlje.

Akimov, zadužen za transport, komunikacije i digitalnu ekonomiju, rekao je povodom osnivanja Izraelsko-ruske privredne komore u vreme napetosti između Moskve i Jerusalima da "u našem vrlo komplikovanom svetu" zemlje koje održavaju odnose mogu ponekad imati "različite poglede na globalni problem" i da je obaranje aviona bio "vrlo težak slučaj" za Rusiju.

"Međutim, sada smo usredsređeni na ekonomske i društvene teme i nadam se da bi u budućnosti lideri naših zemalja mogli diskutovati o tim dodatnim merama i naporima za dalji razvoj na političkom planu", dodao je Akimov, ocenivši da se "sada oseća vrlo snažna vera naših lidera u nastavak saradnje u ekonomskoj i društvenoj sferi" i da su oni apsolutno sigurni da će nastaviti politički dijalog za rešenje vrlo komplikovanih i teških problema na Bliskom istoku.

On je podsetio da dve zemlje već uspešno sarađuju u oblasti zdravstva, industrije i penzija za ruske imigrante u Izraelu i da vidi "briljantnu budućnost" za bilateralno partnerstvo.

Temur Ben–Jehuda, ruski biznismen Jevrejin, rekao je da je ruska trgovina s Izraelom dostigla 1,8 milijardi dolara od januara do sada, što je povećanje od 11 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Komora je otvorena na kraju posete ruske delegacije čiji je cilj bio ekonomska saradnja.

Tokom posete Akimov se sastao s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom i razgovarao o saradnji dve zemlje u raznim oblastima.

Netanjahu je izjavio da je rekao potpredsedniku Vlade Rusije da Izrael mora nastaviti napade na neprijateljske mete u susednoj Siriji, uprkos odluci Moskve da snabde Damask unapređenim raketama za protiv-vazdušnu odbranu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.