Napadnuta Američka ambasada u Sarajevu, jedan napadač ubijen , drugi ranjen

Izvor: Politika, 28.Okt.2011, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napadnuta Američka ambasada u Sarajevu, jedan napadač ubijen , drugi ranjen

SARAJEVO – U napadu na ambasadu Sjedinjenih Američkih Država danas posle podne u Sarajevu učestvovalo je najverovatnije više napadača od kojih je jedan najverovatnije  ubijen hicem iz snajpera, javljaju sarajevski mediji.

Mediji su javili da je napadač bio obučen kao vehabija i da je imao bradu.

Takođe, mediji su javili da je jedan policajac ranjen u glavu, a jedan u nogu.

Nepoznati muškarac u maskirnoj jakni je nešto pre 16 sati je otvorio vatru iz automatskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << oružja, najverovatnije „kalašnjikova”, na ambasadu SAD u Sarajevu.

Nakon toga usledila je policijska potera za njim. Napadač je sa sobom nosio crnu torbu, za koju se sumnjalo da je puna  eksploziva.

Na licu mesta okupio se veliki broj građana Sarajeva.

U ambasadi SAD u Sarajevu potvrdili su da se ispred ambasade desio incident, ali nisu mogli da potvrde da li je napadač koji je pre oko sat vremena otvorio vatru na ambasadu u međuvremenu ubijen pucnjem iz snajpera, kako su to objavili sarajevski mediji.

Portparolka ambasade Sanja Pejčinović rekla je da je zgrada ambasade zatvorena posle incidenta i da se čeka na policiju da deblokira celu oblast oko mesta napada.

Prema izjavi portparola kantonalne policije u sarajevu Irfana Nesića za Tanjug, napadač je ranjen

.

Policijaci nad telom onesposobljenog napadača

Tamošnji mediji u poslednjim izveštajima navode da su u napadu na diplomatsko predstavništvo SAD učestvovala još dvojica napadača od kojih je jedan ranjen u kuk.

Napadač koji je snimljen ispred ambasade SAD bio je obučen u maskirnu jaknu, imao je bradu i nosio je nešto kraće pantalone poput onih kakve nose vehabije.

Prema svedočenjima očevidaca napadač je uzvikivao „Alahu akbar” dok je pucao iz „kalašnjikova”.

Kako je ranije rekla Tanjugu direktorka Hitne pomoći u Sarajevu dr Sena Softić, lekarske ekipe su još na terenu gde su ukazale pomoć jednom policajcu koji je ranjen u nogu.

Prema nezvaničnim informacijama , kako javlja „Dnevni avaz” ime napadača je Mevlid Jašarević i rođen je 1988. godine u Novom Pazaru. Jedno vreme je proveo u vehabijskoj zajednici u Gornjoj Maoči.

Prema nepotvrđenim informacijama iz policije - Američku ambasadu u Sarajevu planirala su da napadnu četiri napadača. Jedan je ubijen, drugi oko 17 sati prebačen u bolnicu  a za dvojicom se i dalje traga s obzirom da su, navodno, posle Američke ambasade trebali napasti i Britansku ambasadu u Sarajevu.

------------------------------------------

FTV:Napadač došao iz Novog Pazara?

Sarajevski mediji različito izveštaju o broju osoba koje su danas pucale na ambasadu SAD u Sarajevu, kao i o broju ranjenih, a Federalna televija (FTV) tvrdi da je napadač Mevlud Jašarević iz Novog Pazara.

Napadač je, kako je navedeno, izašao iz tramvaja i pucao u pravcu zgrade ambasade.

OBN tv stanica javlja da je među ranjenima službenik Ambasade SAD koji je van životne opasnosti, te da su dvojica muškaraca koji liče na vehabije uhapšeni iza hotela „Holidej in”.

Ubrzo pošto su se začuli pucnji iz automatskog oružja, na teren je upućeno nekoliko policijskih patrola, među kojima su i specijalci. Naselje Marindvor je blokirano i u ovom delu grada je zavladala panika, javljaju mediji.

Agencije i Dnevni avaz

objavljeno: 28.10.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.