Izvor: Nezavisne Novine, 25.Jul.2019, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napadi opasnih namjera

Uspostavljanje kontrole nad pravosuđem i njegovo stavljanje u funkciju ostvarivanja važnih političkih interesa postao je jedan od primarnih ciljeva određenih političko-paraobavještajnih centara moći iz Sarajeva, potpomognutih podrškom pojedinih predstavnika međunarodne zajednice u BiH, kojima se zlonamjerno serviraju potpuno netačne i manipulativne teorije zavjera o korumpiranosti nosilaca pravosudnih funkcija, političkom uticaju i uticaju drugih zemalja itd., kako bi se pravosuđe predstavilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << kao političko-koruptivno-obavještajni centar moći, koji kao takav predstavlja zajednički problem onih domaćih političko-paraobavještajnih centara moći i tih zemalja i organizacija čija se podrška na taj način traži.

Namjera preuzimanja kontrole nad pravosuđem i njegovog pretvaranja u politički alat za kreaciju i kontrolu društvenopolitičkog života u BiH je sve samo ne bezazlena i za potcjenjivanje, jer može da poluči vrlo ozbiljne posljedice, kako na personalnom tako i na planu generalnog stanja bezbjednosti u BiH pa i njene budućnosti.

Kontrola nad pravosuđem, radi mogućnost njegovog političkog usmjeravanja, i kratkoročno, a posebno dugoročno, može da dovede u pitanje stabilnost BiH, njenih institucija te generalnu bezbjednost građana, jer ima kapacitet produkovanja ozbiljnih političkih konflikata koji mogu izmaći kontroli te dovesti BiH na ivicu sukoba sa nepredvidivim posljedicama.

U slučaju ostvarivanja takve političke kontrole nad pravosuđem, ne treba imati nimalo sumnje da bi došlo do pokušaja nasilnog sprovođenja političkih koncepata putem pravosudnog aparata, kroz tzv. pravosudnu prinudu i prijetnju, koja bi poslužila kao legalni okvir za nelegitimnu nasilnu političku arhitekturu u BiH.

Isto tako ne treba nimalo sumnjati da bi takav scenario proizveo ozbiljan otpor i nepristajanje onih protiv kojih bi se na taj način primjenjivala nelegitimna pravosudna prinuda i prijetnja u političke svrhe, što bi u daljem toku stvari podrazumijevalo upotrebu fizičke sile, radi provođenja takvih nelegitimnih pravosudnih prinuda i prijetnji, te bi se sasvim izvjesno mogao očekivati istovjetan odgovor na takvu nelegitimnu upotrebu sile.

Takav vrlo izgledan scenario, ukoliko bi se ostvarila takva politička kontrola nad pravosuđem, doveo bi BiH u situaciju da je svaki mogući scenario razvoja u stvari gubitnički za BiH.

U prvom scenariju insistiranja na nasilnom provođenju takvih nelegitimnih, a kvazilegalnih mjera, BiH bi ušla u opasnu zonu nasilnog konflikta sa nepredvidivim posljedicama. U drugom scenariju, odustajanjem od provođenja takvih nelegitimnih, a kvazilegalnih mjera institucije BiH bi bile potpuno devastirane, dekapacitirane i u potpunosti bi izgubile na značaju, što bi opet moglo imati nepredvidive posljedice za samu BiH.

Zbog toga, demokratski i dobronamjerni faktori u BiH i međunarodnoj zajednici moraju na vrijeme prepoznati ovakve napade opasnih namjera, koji se pokušavaju maskirati tobož unapređenjem borbe protiv korupcije ili suzbijanjem političkog ili uticaja drugih zemalja, iako ni sa jednim ni sa drugim ni sa trećim nemaju nikakve veze, nego upravo sa ostvarivanjem političkog cilja ovladavanja društvenopolitičkim i ekonomskim životom u BiH i upravljanjem političkim procesima po bilo koju cijenu, koji imaju potencijal opasne radikalizacije političke scene u BiH.

Pravosuđe, ne treba i ne smije biti predmetom političke borbe, ili zlonamjernog uvođenja u kojekakve teorije zavjera, ne smije se dopustiti prenošenje političkih bitaka na pravosudni teren, jer pravosuđe je tu kao zadnja odbrana demokratije i slobode svakog građanina, svakog naroda u BiH.

Ono mora biti faktor spajanja, a ne razdvajanja, a svaka nedemokratija u BiH i pokušaj nelegitimnog nasilnog rješavanja političkih problema, čak i ukoliko je uokvireno u legalne okvire, nužno dovodi do neizvjesne i potencijalno opasne budućnosti BiH i svih njenih naroda i građana.

(autor je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.