Napad u Sigurnoj kući,troje ranjeno

Izvor: B92, 13.Jun.2013, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napad u Sigurnoj kući,troje ranjeno

Beograd -- U napadu u Sigurnoj kući u Beogradu danas oko 12 sati povređene su tri osobe, među kojima i jedanaestogodišnji dečak koji je pokušao da odbrani svoju majku.

Napadač je S.K. (44) bivši suprug jedne od žena, koji je nasilno ušao u kuću i nekoliko puta je ubo nožem.

Napadač je uhapšen i kako je saopšteno iz MUP-a, njemu se na teret stavlja krivično delo teško ubistvo u pokušaju. Određeno mu je zadržavanje do 48 sati i uz krivičnu prijavu biće priveden >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nadležnom istražnom sudiji Višeg suda u Beogradu.

Povređenima je ukazana lekarska pomoć u Urgentnom centru i Ortopedskoj bolnici na Banjici i niko nije životno ugrožen.

Koordinatorka Sigurnih kuća u Beogradu Vesna Stanojević je precizirala da je muž jedne od štićenica preskočio ogradu i ušao u Sigurnu kuću, gde je napao suprugu, koja se dva i po meseca nalazi u toj ustanovi sa detetom.

"On je uleteo u kuću, njegovo dete je pokušalo da ga spreči, ali je dobilo ubod nožem u dlan, zvao je majku, ali je napadač bio brži, gurnuo je dete i došao do majke i ubo je nekoliko puta nožem. On je posle svega toga kada je njegova žena pala i kad je mislio da je mrtva, opet istim putem kuda je došao je pobegao", ispričala nam je Vesna Stanojević.

Dete i ostale štićenice pokušale su da ga spreče u napadu, ali je on i njih povredio. Tom prilikom, kako je saopštio MUP, povrede su zadobile bivša supruga, njihov maloletni sin i još jedna štićenica.

Napadač je pobegao s mesta napada, ali je brzom intervencijom policije uhvaćen.

On je i juče pokušao da napadne svoju ženu, na njenom radnom mestu.

J.K se sa svojim sinom dva i po meseca nalazila u Sigurnoj kući u koju je došla zbog stalnog maltretiranja i pretnji. Poslednjih nekoliko dana muž joj je intenzivno pretio smrću, u čemu je danas zamalo uspeo.

Sigurne kuće su mesta u kojima žena i njena deca izložena nasilju pronalaze bezbedan smeštaj i zaštitu od nasilnika koji ih zlostavlja u porodičnom domu. U Srbiji postoji 16 sigurnih kuća, prema podacima Programa Ujednjenih nacija za razvoj, koje imaju smeštajni kapacitet za oko 200 korisnica.

"Ona je žena koja je došla kod nas kako bi se sklonila od njega, radila je na jednoj od pijaca i on je juče tamo došao i pretio da će da je ubije. Zato ona danas nije ni otišla na posao i evo desilo se šta se desilo", dodaje Vesna Stanojević.

Iz Urgentnog centra kažu da je stanje povređenih stabilno.

Iz Sigurne kuće napominju da ovo nije prvi incident i ističu da Sigurne kuće nemaju adekvatnu zaštitu, koja je zbog delikatnosti njihove funkcije preko potrebna.

Takođe ukazuju na to koliko je nepohodno da se počinioci porodičnog nasilja ekspresno procesuiraju i policijski i sudski uz poruku da su jedine uspešne Sigurne kuće one koje su prazne ili poluprazne - one ne pokazuju da nema nasilja nego da sistem funkcioniše i da žene nemaju potrebu da se tu duže zadržavaju.

Od 29 žrtava porodičnog nasilja u ovoj godini, 20 su žene.

Fond B92 u saradnji s agencijom Sači i Sači osmislio je spot "Jedna fotografija dnevno u najgoroj godini mog života" u borbi protiv porodičnog nasilja.

Video snimak se velikom brzinom raširio putem društvenih mreža i izazvao ogromnu pažnju medija, što predstavlja svojevrstan dokaz rasprostranjenosti porodičnog nasilja.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Napadnute žene u Sigurnoj kući

Izvor: Radio 021, 13.Jun.2013

Saša K. upao je danas oko 12 sati u "Sigurnu kuću" u beogradskom naselju Rakovica i nožem ranio dve ženske osobe, štićenice ove kuće.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.