Napad na vojnu bazu u Pakistanu

Izvor: RTS, 16.Avg.2012, 03:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napad na vojnu bazu u Pakistanu

Devet osoba poginulo kada su naoružani ekstremisti automatskim oružjem i minobacačima, napali vazduhoplovnu bazu u Pakistanu.

Ekstremisti u uniformama, naoružani automatskim oružjem i minobacačima, napali su rano jutros vazduhoplovnu bazu u Pakistanu, a u sukobu koji je usledio poginulo je devet ljudi, saopštile su vlasti.

U okršaju u vojnoj bazi Minhas, 60 kilometara severozapadno od Islamabada, ubijen je jedan pripadnik pakistanske službe bezbednosti i osam >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << napadača, a oštećen je jedan avion, preneo je AFP.

Vojska je saopštila da je sedam do osam napadača, u uniformama i naoružanih raketama i opasanih eksplozivom, napalo bazu u kojoj su stacionirani borbeni avioni "miraž" i JF-17.

U sukobiu je ranjen i komandant baze, koji je predvodio protivnapad, a vojnici pretražuju područje kako bi se uverili da nije preostao neko od napadača.

Ta baza je već dva puta bila meta napada i, mada još niko nije preuzeo odgovornost za današnji napad, veruje se da iza njega stoje pakistanski talibani, koji od 2007. godine vode oružanu pobunu protiv vlasti u Islamabadu.

Prethodni napadi su izvedeni u oktobru 2009. godine, kada je bombaš samoubica na kontrolnom punktu ubio šest civila i dva vojnika, i u decembru 2007, kada je u samoubilačkom bombaškom napadu na školski autobus ranjeno petoro dece zaposlenih u bazi.

Napad je izveden u vreme kada se spekulise da bi pakistanske snage bezbednosti mogle da pokrenu akciju protiv ekstremista u plemenskoj oblasti Severni Vaziristan.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.