Napad na Konzulat SAD izvele dvije žene, ljevičarke

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Avg.2015, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napad na Konzulat SAD izvele dvije žene, ljevičarke

ISTANBUL - Napad na Konzulat SAD u Istanbulu izvele su dvije žene, od kojih je jedna uhapšena, potvrđeno je iz kabineta guvernera u Istanbulu, a za napad je optužena radikalna marksistička grupa Revolucionarni narodni oslobodilački front (DHKP-C).

Jedna od napadača kasnije je uhvaćena u obližnjoj zgradi i hospitalizovana, javila je turska državna agencija Anadolija i navela da je identifikovana kao 42-godišnja Hatise Asik i da je pripadnica zabranjene DHKP-C.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<
Iz kabineta guvernera saopšteno je da je policija u potrazi za drugom ženom koja je učestvovala u napadu, prenijela je agencija AP.

U ranijem izvještaju se navodi da su napad na Konzulat u istanbulskom distriktu Sarijer izveli muškarac i žena, javila je turska novinska agencija Dogan i navela da niko nije povrijeđen u tom napadu koji je uslijedio samo nekoliko sati poslije bombaškog napada na policijsku stanicu u istom gradu, pošto je potom ubijeno troje napadača i jedan policijski službenik, a ranjeno najmanje 10 ljudi.

Istanbulska policija potvrdila je u saopštenju da su trojica policajaca i sedam civila ranjeni u eksploziji.

Napad na policijsku stanicu u distriktu Sultanbejli izazvao je djelimično rušenje trospratnice i oštećenje oko 20 vozila parkiranih na mjestu napada.

Turska vlada optužila je radikalnu marksističku grupu za oružani napad na američki konzulat u Istanbulu. "Napad na konzulat je povezan sa DHKP-C", potvrdio je zvaničnik u izjavi za agenciju AFP pozivajući se na Revolucionarni narodni oslobodilački front koji je i ranije preuzeo odgovornost za napad na Ambasadu SAD u Ankari prije dvije godine.

Isti neimenovani turski zvaničnik tvrdi da zabranjena Kurdistanska radnička partija (PKK) stoji iza noćašnjeg samoubilačkog napada na policijsku stanicu koji je rezultirao sukobom u kome je ubijeno troje ekstremista i jedan policijski zvaničnik, izvještava AFP.

U Turskoj je povećano stanje pripravnosti pošto je pokrenut, kako zvaničnici navode, "sinhronizovani rat protiv terorizma" prošlog mjeseca, uključujući vazdušne udare protiv Islamske države u Siriji i zabranjene PKK koja ima sjedište u sjevernom Iraku, ali i pritvora na stotine osumnjičenih.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) 2 LEVIČARKE NAPALE KONZULAT SAD: Snimljeno kako policajac puca u gerilku

Izvor: Kurir, 10.Avg.2015

Jedna je uhapšena, a za napad je optužena radikalna marksistička grupa Revolucionarni narodni oslobodilački front (DHKP-C)..ISTANBUL - Napad na Konzulat SAD u Istanbulu izvele su danas dve žene, od kojih je jedna uhapšena, potvrđeno je iz kabineta guvernera u Istanbulu, a za napad je optužena...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.