Napad na Kapitol: Četvorica ekstremnih desničara proglašena krivima za pobunu

Izvor: B92, 04.Maj.2023, 21:36

Napad na Kapitol: Četvorica ekstremnih desničara proglašena krivima za pobunu

Četiri člana ekstremno desničarske grupe Proud Bojs koji su učestvovali u napadu na američki Kapitol 6. januara 2021. proglašeni su krivima za "pobunu".

To je veoma retka optužba, prenose američki mediji.

Među četvoricom osuđenika je i njihov vođa Enrike Tario.

Na sudu u Vašingtonu suđeno je petorici članova grupe jer su zajedno sa velikim brojem pristalica republikanskog predsednika Donalda Trampa napravili haos u zgradi Kongresa gde je trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da predstavnici proglase izbornu pobedu njegovog demokratskog protivkandidata Džoa Bajdena.

Porota nije mogla da se složi oko optužbe za "pobunu" za petooptuženog, ali su sva petorica proglašena krivim za ometanje Kongresa.

Posle napada 6. januara 2021, više od 950 pristalica bivšeg republikanskog predsednika Donalda Trampa uhapšeno je i optuženo za podsticanje nereda u sedištu američke demokratije.

Nakon završetka dva druga suđenja u novembru i januaru, šest pripadnika druge ekstremno desničarske milicije "Oath Keepers", već je osuđeno za pobunu, optužbu koja nosi moguću kaznu od 20 godina zatvora i uključuje planiranje upotrebe sile protiv Vlade.

Teško je dokaziva i veoma se retko koristi, a prethodna kazna za pobunu, pre onih u novembru i januaru, izrečena je pre skoro četvrt veka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.