Napad ID na tursku vojnu bazu u Iraku, nestalo 70 vojnika

Izvor: RTS, 17.Dec.2015, 01:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napad ID na tursku vojnu bazu u Iraku, nestalo 70 vojnika

Četiri turska vojnika su ranjena, a više od 70 se vodi kao nestalo tokom napada džihadista Islamske države na kamp za obuku u blizini Mosula na severu Iraka.
"Četiri turska vojnika ranjena su u napadu na kamp za obuku kod Mosula. Napad je sproveden na delu teritorije pod kontrolom Islamske države", izjavio je za Frans pres neimenovani izvor blizak turskoj vladi.

Jedan od četvorice >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vojnika zadobio je teže povrede, dodao je isti izvor navodeći da su svi u stabilnom stanju.
Lokalni list Slemani tajms je objavio da je ID ispalila više od 300 granata na turski kamp na području grada Bašika, oko 23 kilometra od Mosula, prenosi Raša tudej
Turski mediji su javili da su vojnici odgovorili na napad artiljerijskom vatrom.
Turska baza je napadnuta u sklopu veće ofanzive militanata ID na položaje Kurda severno od Mosula. 
Dolazak nekoliko stotina turskih vojnika pre dve nedelje izazvao je netrpeljivost između Iraka i Turske. Iračke vlasti su optužile Ankaru da je uputila svoje vojnike bez prethodne konsultacije i odobrenja Bagdada.
Turska se brani tvrdnjom da su vojnici upućeni radi zaštite tamo već prisutnih turskih vojnika kod Mosula raspoređenih u cilju obuke iračkih boraca u borbi protiv džihadista.
Oblast Mosula na severu Iraka od juna 2014. je pod kontrolom sunitskih ekstremista Islamske države.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.