Naočare iz prirode

Izvor: Megafon.co, 12.Sep.2019, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naočare iz prirode

Miroslav Trajković i Aleksandar Kostić iz Niša pre tri godine pokrenuli su posao koji je, kako kažu, upotpunio njihovu svakodnevnicu. Inspiraciju su pronašli u prirodi i na taj način nastale su njihove naočare od drveta.
Dosadili su nam dotadašnji poslovi i rešili smo da radimo nešto što nas ispunjava i čime će naš svakodnevni život da bude upotpunjen. Na kraju se ispostavilo da su to ove naočare od specifične vrste drveta. Rad je uživanje, jer je proizvodnja u >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << prirodi“, kaže Miroslav Trajković koji je sa svojim prijateljem osnovao firmu „Lou di Lo“.
Miroslav Trajković i Aleksandar Kostić

Proizvodnja se nalazi u selu Kamenica kod Niša. Na početku su sve sami finasirali „putem štapa i kanapa“, a kasnije im je organizacija ENECA izašla u susret i dodelila sredstva za kupovinu mašina.
Naočare se prave od starog hrasta, a za njihovu zaštitu se koriste pčelinji vosak i maslinovo ulje – nota prirodnog procesa prisutna je u svakom segmentu proizvodnje.
Sama konstrukcija naočara je vrlo kompleksna stvar. Naročito kada se kreira kroz proces ručne proizvodnje. Svakodnevnim eksperimentisanjem alatima i materijalom, uspeli smo da dođemo do vrhunskog proizvoda, koji možemo da uporedimo sa najvećim svetskim proizvođačima. Mogućnosti da se dođe do novca i investiranja su vrlo ograničene. Zbog toga su nam potrebni investitori koji bi nas predstavili zapadnom tržištu“, kaže Aleksandar.
Posao kao svakodnevni izazov Miroslav Trajković i Aleksandar Kostić

Rad na proizvodnji drvenih naočara je vrlo kreativan, opisuju nam u radionici. Svakodnevno donosi nove izazove sa kojima se rado suočavaju. Kao rezultat uloženog truda, dogodio se Sajam optike u Milanu 2019. godine.
Tu smo imali priliku da vidimo najveće svetske konkurente. Izdvojili smo se svojim kvalitetom, radom i specifičnom vrstom drveta. Pravimo naočare za sve ljude koji uživaju u prirodi. Naš posao je potekao iz prirode. U završnoj smo fazi pregovora sa ozbiljnom kompanijom iz Srbije i nadamo se da će se naš proizvod naći na njihovim rafovima“, priča Aleksandar.
Tandem iz Niša podneo je zahtev Ministarstvu privrede za utvrđivanje procesa ručnog rada. Uz prisustvo Komisije Ministarstva, prikazan je proces izrade drvenih okvira od početka do kraja. Tom prilikom utvrđeno je da se radi o ručnom radu, što je potvrđeno i Sertifikatom koji su dobili. Danas su zvanično Umetnička radionica za izradu drvenih predmeta.
 
*Ovaj prilog deo je projekta “Putokaz ka uspehu” koji je podržan od strane Gradske opštine Pantelej u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2019. godini.

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.