Namirnice koje snižavaju nivo glukoze u krvi

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Jan.2015, 22:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Namirnice koje snižavaju nivo glukoze u krvi

Ako ste dijabetičar ili jednostavno želite da se hranite zdravo, pročitajte koje namirnice će vam biti od pomoći...

Cimet

Ako je verovati istraživanjima, samo pola kašičice cimeta na dan može da doprinese snižavanju nivoa šećera u krvi za osobe s dijabetesom tipa 2. Određeni sastojak u cimetu aktivira otpuštanje insulina, pomažući tako organizmu da pretvori glukozu u energiju. Ovaj začin možete da stavite na sveže voće, žitarice s mlekom ili >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << s njim pripremite jutarnju kafu.

Beli luk

Beli luk znatno snižava nivo šećera u krvi, a pritom sadrži flavonoide koji svojim antioksidativnim svojstvima regulišu proizvodnju glutationa, jakog antioksidanta u ćelijama koji pomaže u sprečavanju nastanka kancerogenih promena. Beli luk možete da dodate skoro svakom jelu, pa će tako biti odličan izbor za salate, supe i jela od mesa.

Kurkuma

Iako nisu sprovedena detaljna istraživanja, veruje se da ovaj indijski začin ima pozitivan učinak na kontrolu šećera u krvi.

Trešnje

Ovo voće puno je antrocijanina, a jedno istraživanje, sprovedeno prošle godine, pokazalo je da je kod žena u čiju su redovnu ishranu bile uključene trešnje bila smanjena insulinska rezistencija.

Sirće

Rezultati istraživanja objavljeni u magazinu “Diabetes Care” pokazali su da uzimanje mešavine jabukovog sirćeta i vode pred svaki obrok ima blagotvorno dejstvo na organizam. Između ostalog, povećava osetljivost na insulin i smanjuje nagli porast šećera u krvi nakon konzumiranja hrane bogate skrobom kod onih koji imaju pred-dijabetes i obolelih od dijabetesa tipa 2.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.