Nameštao liste za zračenje?

Izvor: B92, 22.Feb.2013, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nameštao liste za zračenje?

Beograd -- Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula postupak protiv direktora Instituta za onkologiju Vojvodine Dušana Jovanovića zbog sukoba interesa, piše Pištaljka.

U obaveštenju koje je Jovanoviću poslala direktorka Agencije navodi se da je postupak pokrenut na osnovu prijave i po službenoj dužnosti i postoji sumnja da je Jovanović prekršio zakon time što je omogućio da se na Institutu organizuje dopunski rad i da se preko reda na liste čekanja za zračnu terapiju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ubacuju strani državljani na štetu srpskih osiguranika.

Jovanoviću je obaveštenje direktorka Tatjana Babić poslala 13. februara, a on ima rok od 15 dana da se izjasni o činjenicama koje ga terete i da dostavi dokaze za svoje navode, navodi pistaljka.rs.

Udruženje za zaštitu prava pacijenata „Pravo na zdravlje“, koje je objavilo obaveštenje Agencije, saopštilo je da je posle četiri godine „dobrog izvoznog posla“ koji su životima platili pacijenti Srbije „ovo prvi put da neka državna institucija bez uvijanja konstatuje realnost“.

„Želimo da verujemo da će žrtve napokon dobiti pravno zadovoljenje i da se ovakve necivilizacijske afere više neće ponoviti“, navelo je Pravo na zdravlje.

Pištaljka navodi i da u dopisu Agencije piše da postoji sumnja da je ubacivanjem stranih državljana (iz Republike Srpske, Crne Gore i Makedonije) preko reda "radi sticanja materijalne koristi narušen redosled lista čekanja, na koji način su dovedeni u pitanje život i zdravlje pacijenata koji su osiguranici RZZO".

Agencija postupak protiv Jovanovića vodi zbog sumnje da je prekršio član 27 Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, i to stavove 1, 2 i 4 u kojima se navodi da je funkcioner "dužan da javnu funkciju vrši tako da javni interes ne podredi privatnom“, da se pridržava propisa "koji uređuju njegova prava i obaveze i da stvara i održava poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije“ i da „ne sme da koristi javnu funkciju za sticanje bilo kakve koristi ili pogodnosti za sebe ili povezano lice“.

Uzbunjivač doktorka Bojana Bokorov pre tri godine upozorila je nadležno Ministarstvo zdravlja i javnost da se na Institutu za onkologiju Vojvodine trguje listama čekanja na zračenje. Ona zbog toga i dalje trpi odmazdu svojih nadređenih, a prošle godine je ostala i bez posla na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.