Nalog za ispitivanje Jeremića star šest meseci

Izvor: N1 televizija, 10.Dec.2016, 20:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nalog za ispitivanje Jeremića star šest meseci

Bivši šef diplomatije Vuk Jeremić odazvao se na poziv policije i dao izjavu u vezi sa pogibijom gardista na Topčideru. Posle dva i po sata provedena u prostorijama SBPOK-a Jeremić je rekao da nije bio u prilici da doprinese istrazi, ali je saznao da je Tužilaštvo nalog za njegovo ispitivanje dalo pre šest meseci.

Dok Jeremić ovaj policijski poziv vidi kao pritisak i zastrašivanje zbog planiranog političkog angažovanja, ministar Vulin tvrdi da Jeremić od svega >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << pravi cirkus i ličnu promociju.

Bivši ministar i predsednik Generalne skupštine UN u sedište Službe za brobu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), došao je da da izjavu kao građanin. Posle dva i po sata - izjavu je dao i medijima. Policiji je, tvrdi, rekao sve što zna o slučaju Topčider.

"Ja nisam bio u prilici da značajno doprinesem istrazi. Nadam se da će drugi biti i da će se ovaj slučaj razrešiti", rekao je Jeremić.

Ako policija nije mnogo saznala od Jeremića, on je od policije saznao da je Tužilaštvo nalog za njegovo ispitivanje dalo još pre šest meseci. To što su ga pozvali baš sada vidi kao pokušaj zastrašivanja zbog planova u domaćoj politici.

"Ja sasvim sigurno neću odustati od svojih planova, ja nemam čega da se plašim, ali nisam siguran da svi mogu to isto da kažu za sebe kada je reč o mom budućem angažovanju u politici", poručuje nekadašnji ministar za koga se nagađa da bi mogao da se kandiduje za predsednika države.

Ping-pong optužbe za politizaciju tragedije

Da je Jeremić žrtva političkog progona veruje i njegov nekadašnji stranački kolega, a sada predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac.

"Vuk Jeremić četiri godine nije bio u Srbiji, svi mi ostali koji smo bilu u Vladi Mirka Cvetovića smo ili suđeni ili hapšeni, niko nije osuđen, svi su više manje oslobođeni. Ali evo i njega je dočekala ta sudbina. To nije ništa drugo nego nastavak političkog progona koji u Srbiji postoji više od četiri i po godine", rekao je Šutanovac.

Iz vlasti odgovaraju da nema ni pritiska ni progona.

"Gospodin Jeremić, kao i sve što je do sada radio, radi u svrhu lične promocije, u svrhu političke promocije i od svega pravi cirkus. Mislim da bi morao da pokaže više pijeteta prema porodicama gardista", poručuje ministar Aleksnadar Vulin.

Na pijetet prema stradalim gardistima pozivaju svi - i vlast i opzicija i zaštitnik građana. Istovremeno jedni druge optužuju za politizaciju tragedije.

"Zabrinut sam zbog politizacije predistražnog postupka o smrti dvojice gardista i izmeštanja tog postupka van institucija. Smrt vojnika i bol porodice ne smeju biti zloupotrebljeni za diskreditaciju bilo koga kroz tabloide", saopštio je zaštitnik građana Saša Janković.

Na njegovo saopštenje odgovorila je državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Jana Ljubičić, koja je ombudsmana optužila za politizaciju pogibije gardista.

"Strašno je i što zaštitnik građana Saša Janković tragediju porodice ubijenih momaka koristi kao sopstvenu političku promociju i što nije propustio da jedan strašan događaj iskoristi za dobijanje jeftinih političkih poena", izjavila je Ljubičić.

Da je sve što gledamo skupljanje političkih poena i početak predizborne kampanje - ocenjuju i anlitičari.

"Neka nam Bog bude u pomoći, posebno jer idu predsednički izbori i svaki kandidat se mora provući kroz blato ne bi li ljudi, koji su trenutno nosioci najviših funkcija, bili bolji, lepši i pametniji nego što zaista jesu", kaže Branislav Grubački iz Pokreta Novi optimizam.

Istraživanja javnog mnenja upravo Vuka Jeremića vide kao glavnog oponenta predsedničkom kandidatu vladajuće stranke.

Iako ne krije da želi da se uključi u politički život u Srbiji, ni posle iskaza u SBPOK-u Vuk Jeremić nije želeo da odgovori ni na jedno novinarsko pitanje, pa i dalje nemamo zvaničnu potvrdu da li ulazi u trku za predsednika.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.