Nalazište Vinča otvoreno za posetioce

Izvor: RTS, 02.Maj.2014, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nalazište Vinča otvoreno za posetioce

Arheološko nalazište Vinča i dalje je ugroženo ali, za razliku od pre godinu dana, otvoreno je za posetioce, jer krov izložbenog prostora više ne prokišnjava.

Dok spomenik kulture od izuzetnog značaja čeka plan detaljne regulacije bez kojeg ne može da konkuriše za evropske fondove, Dunavom se sve češće dovoze turisti na mesto gde su se Vinčanci pre sedam i po hiljada godina bavili ribolovom, poljoprivredom, pravili figurine i živeli u naselju koje je imalo ulice.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
U Vinči nema suvenira, a "Vidovdanka" i "Lejdi of Vinča" kao stvorene su za to. Nema studiju izvodljivosti zaštite nalazišta, pa ni plan detaljne regulacije.

Ipak, Muzej u Vinči sada ima krov koji ne prokišnjava i eksponate koji svedoče da je vinčanska civilizacija imala kulturu stanovanja na višem nivou od srednjovekovne i da su slavili život, a ne smrt.

"Ovog trenutka ne može da se radi projekat sanacije klizišta, dok se ne uradi plan detaljne regulacije. To je malo apsurdna situacija. Već je urađen plan detaljne regulacije za most u Vinči, radi se plan detaljne regulacije za deponiju i onda ćemo morati mi da se prilagođavamo", kaže Dragan Janković, kustos Muzeja grada Beograda.

Od deda Pante koji je čeprkao i peške nosio eksponate direktoru Narodnog muzeja profesoru Miloju Vasiću, koji je Vinču prvi istraživao, pa sve do danas, od ukupno 15 hektara površine lokaliteta istražen je tek oko jedan procenat.

Kristina Penezić, arheolog, saradnik na istraživanju kaže da je Vinča deo velikog međunarodnog projekta pod rukovodstvom univerziteta u Kardifu.

"Skupljamo sav organski materijal koji nalazimo i šaljemo na datovanje radiaktivnim ugljenikom u Veliku Britaniju i dobijamo apsolutnu starost u hiljadama godina, tako da ćemo moći da govorimo sa velikom sigurnošću koliko su trajale kuće i pojedine faze naseljevanja u Vinči", kaže Penezićeva.

Kustosi Vinče osmislili su kako da obogate postavku. Reč je o projektu rekonstrukcije neolitske peći, jer Vinčanci nisu imali ognjišta, na kojoj bi se posetiocima spremala prilično raznovrsna neolitska hrana.

Predlog je prosleđen Ministarstvu kulture, i čeka se odgovor.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.