Nalazi u Južnoj Africi ukazuju na raniju pojavu lovaca-sakupljača

Izvor: Blic, 31.Jul.2012, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nalazi u Južnoj Africi ukazuju na raniju pojavu lovaca-sakupljača

Ostaci otrovnih strelica i pčelinjeg voska koji je korišćen u proizvodnji oružja i oruđa i koji su pronađeni u jednoj južnoafričkoj pećini, navode na zaključak da se moderna kultura lovaca-sakupljača pojavila ranije nego što se mislilo. Predmeti u pećini Border, na granici Kva Zulu Natala i Svazilenda, ponovo su analizirani i utvrđeno je da su stari 44.000 godina, dvostruko više nego što se verovalo.

Reč je možda o najstarijim tragovima moderne kulture poznog kamenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << doba koji se poklapaju sa vremenom prve poznate migracije ljudi iz Afrike u Evropu, naveli su stručnjaci američke Nacionalne akademije nauka.

Istraživanje se fokusiralo na predmete koji su pripadali narodu San, uključujući i perle napravljene od ostriga, vrhove strela, drvene štapove, brojne toljage i pčelinji vosak koji je najverovatnije korišćen za proizvodnju oruđa. Veruje se da su žene koristile drvene štapove kako bi iskopavale semenje i larve termita.

"Ovi štapovi za kopanje iz pećine Border najstariji su predmeti ove vrste poznati u Južnoj Africi ili bilo gde drugde u Africi", rekla je Paola Vilja, kustos u Muzeju prirodne istorije u Koloradu.

Već tada bila je vidljiva napredna lovačka tehnika, a tanki koštani predmeti ukazuju na upotrebu luka i strela čiji su vrhovi bili uronjeni u otrov kako bi savladali životinje srednje veličine ili velike životinje. Otrov se najverovatnije dobijao od semenki ricinusovog ulja.

"Neki kameni vrhovi strela mogli su da probiju debelu kožu, ali je nedostatak 'primenjenog' znanja značio da je otrov bio neophodan kako bi se životinja ubila", rekla je ona.

Stručnjaci su, kako prenosi AFP, otkrili i kako se veruje najstariju upotrebu pčelinjeg voska koji je u kombinaciji sa jajima korišćen kako bi se pričvrstile oštrice za oružje.

"Ova smesa, koja je stara 40.000 godina, najstariji je dokaz upotrebe pčelinjeg voska", rekla je Lusinda Bakvel, istraživač sa univerziteta Vitcatersrand u Južnoj Africi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.