Izvor: Nezavisne Novine, 06.Jan.2018, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nalaganjem badnjaka najavljen Božić

BANJALUKA - U porti Crkve Svete Trojice u Banjaluci večeras je, na Badnje veče, obavljeno nalaganje badnjaka.

Nalaganjem badnjaka ispred pravoslavnih hramova najavljuje se sutrašnji Božić, odnosno rođenje Hrista Spasitelja, čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo.

Nalaganju badnjaka prethodilo je večernje bogosluženje i osveštanje badnjaka. Crkva Svete Trojice večeras je bila premala za veliki >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << broj vjernika koji se okupio povodom bogosluženja i nalaganja badnjaka. Mnogi od njih iskoristili su priliku da u porti, odnosno crkvenom dvorištu, zapale svijeće.

Ispred Crkve Svete Trojice u Prijedoru večeras je obilježeno Badnje veče osveštanjem i nalaganjem badnjaka, koji je danas prošao kroz više prijedorskih naselja.

Sječu i praćenje badnjaka ove godine organizovali su savjeti mjesnih zajednica Prijedor Centar, Raškovac i Kokin Grad.

Sječa badnjaka obavljena je u Brezičanima u jutarnjim časovima, a potom je kolona dočekana i badnjak kićen u naseljima Palančište, Raškovac, Pećani i Kokin Grad, te na malom gradskom trgu.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je badnjak dočekao na trgu i tom prilikom svim Prijedorčanima uputio čestitku, ističući da je Božić najradosniji hrišćanski praznik.

"Sa ovog našeg trga danas šaljemo poruke mira i ljubavi i želimo da svi osjećaju radost ovog praznika", izjavio je Đaković.

Nalaganjem badnjaka ispred pravoslavnih hramova danas se najavljuje rođenje Hrista Spasitelja, čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo.

Ispred Crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Mrkonjić Gradu danas su nakon Svete liturgije tradicionalno naloženi badnjaci, koji su stigli iz mjesta Kopljevići i Novo Naselje.

Među brojnim mještanima, molitvi je prisustvovao i ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija.

Badnjaci su jutros rano usječeni, a danas su na okićenoj konjskoj zaprezi doneseni do crkve gdje su osveštani i naloženi.

Stariji su mogli da se zagriju uz kuvano vino, dok je za najmlađe priređeno pijukanje. Održan je ispred crkve i kulturno-zabavni program, u okviru kojeg su nastupali članovi KUD-a "Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić", kao i grupa "Jandrino jato".

I u Hramu Svetog Save u Mrkonjić Gradu danas je osveštan i zapaljen badnjak koji je stigao iz mjesta Oćune. Takođe je priređen bogat kulturni program.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.