Nakon smrti troje čeških diplomata, Ministarstvo spoljnih poslova predlaže - da se brinu o svom zdravlju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Apr.2023, 10:54

Nakon smrti troje čeških diplomata, Ministarstvo spoljnih poslova predlaže - da se brinu o svom zdravlju

Češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski poslao je pismo osoblju Ministarstva spoljnih poslova u kojem od njih traži da pronađu zdraviju atmosferu između profesionalnog i ličnog života, nakon što je troje čeških diplomata starosti između 46 i 55 godina iznenada umrlo u poslednjih pet meseci.

U pismu u koje je portal Politiko imao uvid, Lipavski traži od zaposlenih u ministarstvu spoljnih poslova da, kako je navedeno, ne potcenjuju potrebu da se brinu o svom fizičkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i mentalnom zdravlju.

''Ne zaboravite da svaki posao, pa i naš, ima svoje vrednosti i ambicije, ali i 'zdrave' granice'', navodi se u pismu i dodaje da bi bilo preporučljivo pronaći balans između posla i porodičnog života.

Lipavski je istakao da smrt troje diplomata, koji su umrli prirodnom smrću, pokazuje da položaj diplomate podrazumeva rad u izuzetno teškim uslovima i često u izolaciji od porodice.

''Naše kolege obavljaju svoj posao čak i u ratnim zonama pod strogim merama bezbednosti sa ograničenom pokretljivošću u zemlji upućivanja. Diplomate su izložene ne samo velikom pritisku u profesionalnom i ličnom životu, već i često teškim klimatskim uslovima'', naveo je on.

Prošlog meseca, zamenica ambasadora Češke Republike u Izraelu Monika Studena iznenada je umrla u 50. godini, u februaru je češki ambasador u Poljskoj i bivši stalni predstavnik Češke pri EU Jakub Dur, preminuo u 46. godini, dok je u novembru 2022, ambasadorka Češke u Švajcarskoj i Lihtenštajnu Katerina Fialkova iznenada umrla u 55. godini.

Lipavski je rekao da je njegovo ministarstvo spremno da unese promene kako bi pomoglo diplomatama da se izbore sa pritiscima na poslu, a mere o kojima je reč uključuju povećanje psiholoških usluga za diplomate i njihove porodice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.