Nakon rekonstrukcije ispred stare železničke stanice dolazi mnogo promena: Saobraćaj samo po obodima Savskog trga

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Maj.2020, 09:13

Nakon rekonstrukcije ispred stare železničke stanice dolazi mnogo promena: Saobraćaj samo po obodima Savskog trga

Uskoro će biti pušteni tramvaji iz smera Savske ka Nemanjinoj. Spomenik Stefanu Nemanji biće ukras tog dela prestonice.

Vozila javnog gradskog prevoza nedavno su počela da saobraćaju delom Savskog trga, čija rekonstrukcija još traje. Sugrađani se navikavaju na nove-stare trase tramvaja, kao i autobusa koji saobraćaju kroz ovaj deo grada.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, potpuno je promenjen način na koji će ovo važno čvorište funkcionisati.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
- Pravi se najveći pešački trg u Beogradu. Površina će biti oko 12.000 metara kvadratnih, a po obodima će ići tramvaji, autobusi i automobili. Uspeli smo da pustimo deo za automobilski i autobuski saobraćaj, kao i za tramvajski iz smera Karađorđeve ka Nemanjinoj. Tako da sada kada dolazite sa Starog tramvajskog mosta možete da skrenete desno, što nije bilo moguće, i da bez problema idete prema Nemanjinoj. Krenuli su ponovo i tramvaji 6, 7, 9 i 14 i obnovljena je tramvajska linija 12 - istakao je Vesić.

Prema njegovim rečima, u narednih mesec do dva dana će biti pušteni tramvaji iz pravca Savske ka Nemanjinoj, kao i automobilski saobraćaj.

RADOJIČIĆ: NOSITE MASKE

Gradonačelnik Zoran Radojičić rekao je da se Beograđani ponašaju odgovorno i da o tome svedoče rezultati koji pokazuju da grad, u odnosu na broj stanovnika, ima mali procenat zaraženih i preminulih pacijenata od virusa korona. Radojičić je istakao da razume reakciju sugrađana koji su izašli iz kuća i žele da napolju provedu lepo vreme, ali da je nošenje maske i zaštitne opreme i dalje neophodno.

- Prvo će, narednih dana, krenuti autobuski saobraćaj, a po završetku izmeštanja kanalizacione crpne stanice, saobraćaj će ići po obodima. U sredini će biti pešački trg, tu se uskoro sadi i novih 250 stabala, a tu će biti spomenik Stefanu Nemanji, visine 23 metra. Taj kraj će sa iseljenjem autobuske stanice i renoviranom železničkom stanicom dobiti potpuno drugačiji izgled - zaključio je Vesić.

Grad Beograd će, po završetku epidemije virusa korona, u nekom od postojećih parkova napraviti spomen-šumu u znak sećanja na žrtve ovog virusa. U spomen-šumi će biti posađena stabla, tačno onoliko koliko je bilo žrtava virusa korona.

- Na taj način ćemo se sećati svih ljudi koji su preminuli, ali ćemo se sećati i herojske borbe koju je vodila država, kao i zdravstveni sistem i druge službe, policija, vojska, komunalne službe i građani koji su činili dobra dela. Sećaćemo se ovog vremena kada smo, nažalost, imali žrtve, ali smo zahvaljujući ozbiljnom pristupu države spasli hiljade života i uspeli da budemo država sa mnogo manje žrtava - pojasnio je Vesić.

VANTELESNA

Nakon ukidalja vanrednog stanja, Zoran Radojičić je rekao da je nastavljeno finansiranje četvrtog pokušaja vantelesne oplodnje.

- Do sada je 70 žena imalo mogućnost četvrtog pokušaja, kod njih osam utvrđena je trudnoća, od čega jedna blizanačka. U narednom periodu još 30 parova će koristiti četvrti pokušaj. Uštedom novca, tačnije od 300 milona dinara koliko je bilo predviđeno za 100 parova, imaćemo mogućnost da još 25 parova uključimo u ovaj projekat - zaključio je gradonačelnik.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.