Nakon poziva na bojkot Popisa i “Blica”, zabrana učenja vjeronauke!

Izvor: SandzakInfo.net, 27.Sep.2012, 00:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nakon poziva na bojkot Popisa i “Blica”, zabrana učenja vjeronauke!

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić izjavio je danas fetvu kojom je zabranio pohađanje islamske vjeronauke u osnovnim i srednjim školama u Srbiji kod, kako se tvrdi, nekompetentnih i neovlašćenih nastavnika.
U fetvi (naredbi) koju je, kako se navodi donijelo Vijeće za fetve mešihata Islamske zajednice koju predvodi Zukorlić, roditelji se obavezuju da zaštite svoju djecu tako što će im učenje vjeronauke omogućiti u džamijama ili mektebu.
“Haram – zabranjeno je pohađanje islamske vjeronauke kod neovlašćenih i nekompetentnih nastavnika, jer je suprotno islamskim propisima, ciljevima i interesima islama, Islamske zajednice i muslimana”, navodi se u saopštenju Mešihata IZuS dostavljenom medijima.
Dodaje se da je farz, odnosno obaveza svakog roditelja da zaštiti svoje dete od pohađanja vjeronauke.
U saopštenju se navodi i da direktori i nastavnici koji vrše pritisak na učenike radi pohađanja takve vjeronauke čine zlo, čim se svrstavaju u neprijatelje islama, Islamske zajednice i muslimana.
Ukazuje se da je naredba donijeta zato što su Ministarstvo vjera, odnosno Komisija za odnose sa verskim zajednicama i Ministarstvo prosvete u potpunosti zanemarili predloženu listu vjeroučitelja mešihata Islamske zajednice i iz procesa izvođenja vjerske nastave isključili gotovo sve vjeroučitelje te vjerske zajednice.
Ukazuje se i da je ono što je za ovu školsku godinu ponuđeno kao islamska vjeronauka zapravo “krivovjerstvo” i “pokušaj vaspitavanja djece da robuju Beogradu i njegovim režimima”.
Ističe se i da je fetva donijeta na osnovu šerijata i ustava Islamske zajednice u Srbiji.
Riječ je, naime, o još jednom u nizu sukoba oko vjeronauke i spiska učitelja koji djeci predaju islamsku vjeronauku između Zukorlićevog mešihata, odnosno Islamske zajednice u Srbiji i Islamske zajednice Srbije, na čijem čelu reis-ul-ulema Adem Zilkić.
Potpredsjednik Zukorlićevog mešihata Rešad Plojović tvrdi da je sa spiska isključen 21 vejroučitelj tog mešihata, ocjenivši to kao “nastavak obračuna” države Srbije sa nastavnicima islamske vjeronauke.
Zilkić, koji je, inače, član vladine Komisije za vjeronauku, izjavio je juče da se ne radi ni o kakvom obračunu, već da se ti vjeroučitelji ove godine nisu ni prijavili da budu nastavnici.
(Tanjug)

Nastavak na SandzakInfo.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SandzakInfo.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SandzakInfo.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.